PAU:n Kuopion osasto

AJANKOHTAISTA

Kuopion keskustan, ns. Kuopio10:n jakelutoimipaikan työntekijät asetettiin työnsulkuun työnantajan toimesta tänä aamuna. Työntekijät kieltäytyivät perehdyttämästä SOL-vuokratyöntekijöitä. Tämän jälkeen työnantaja ilmoitti poistavansa kaikki perehdyttämisestä kieltäytyneet työntekijät työpaikaltaan.
SAK:n kuljetusliitot ovat ilmoittaneet olevansa valmiita tukitoimiin vauhdittaakseen postialan työehtosopimusneuvotteluja. Liittojen hallinnot ovat kokoontuneet tänään. Ovatko liitot esimerkiksi valmiiita pysäyttämään ulkomaanviennin satamissa, on vielä auki.
Posti asetti tänään eri puolilla Suomea yhdellätoista paikkakunnalla kokonaisia työpaikkoja työsulkuun estämällä työntekijöitä tekemästä työtään. Postinjakelu estettiin eri työyksiköissä Rovaniemellä, Torniossa, Kemijärvellä, Simossa, Kemissä, Punkalaitumella, Urjalassa, Kuopiossa, Savonlinnassa, Äänekoskella, Jyväskylässä ja Tampereella. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU pitää työsulkuja laittomina, koska Posti ei ole noudattanut työriitalain mukaista kahden viikon ilmoitusaikaa valtakunnansovittelijalle.
Posti on Helsingissä Malmin perusjakelussa järjestänyt tänään laittoman työsulun. Työnantaja oli määrännyt työntekijöitä perehdyttämään SOL:n vuokratyöntekijöitä. Työntekijän kieltäytyessä hänet poistettiin työpaikalta. Sama toistui kaikkien työntekijöiden kohdalla heidän kieltäytyessään pereh-dyttämästä vuokratyöntekijää. Lopuksi työnantaja poisti myös SOL:n vuokratyöntekijät työpaikalta. PAU katsoo kyseessä olevan laittoman työsulun, koska työriitalain mukaista ennakkoilmoitusta am-mattiliitolle ja valtakunnansovittelijalle ei ole tehty. Tapahtuneesta löytyy tiedote PAUn sivuilta www.pau.fi. Tilanne työpaikoilla elää jatkuvasti. Nämä ohjeet ovat voimassa toistaiseksi ja niitä päivi-tetään sitä mukaa, kuin tilanne kehittyy. Koulutus-, perehdyttämis- ja ylityökieltoa ei tule missään tapauksessa rikkoa. Postin toiminta on ennenkuulumattoman röyhkeää. Työehtojen puolustamiseen tarvitaan nyt meitä kaikkia. Lue nämä ohjeet huolellisesti.
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU päätti käynnistää laajat työtaistelutoimet työehtosopimusneuvotteluiden vauhdittamiseksi. Lakossa ovat torstaina 19.11. ja perjantaina 20.11. Helsingin postinjakelu, pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan sanomalehdenjakelu, Helsingin postikeskus ja ulkomaantuotanto, Siipitien ulkomaantuotanto ja hinnoittelupalvelu, Vantaan logistiikkakeskus ja ulkomaantuotanto, Helsingin Veturitien terminaali sekä Liedon logistiikkakeskus ja terminaali.
Kuopion keskustan ns. Kuopio10:n jakelutoimipaikan työntekijät marssivat ulos työpaikaltaan tänä aamuna.
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn liittohallitus päätti esittää huomiselle liittovaltuuston kokoukselle laajojen työtaistelutoimien käynnistämistä vauhdittamaan työehtosopimusneuvotteluja. Liitto päätti samalla kehottaa työntekijöitä pidättäytymästä ulosmarsseista ennen laajojen työtaistelutoimien aloittamista.
Suomalaisen ex-puhelinjätti Nokian sanottiin kaatuneen pelolla johtamiseen, työntekijöiden luovuus katosi, kun virheitä ei sallittu ja tehokkuutta maksimoitiin jatkuvien yt-neuvotteluiden kautta. Nokialainen henkilöstöpolitiikka on siirtynyt Postiin henkilöstöjohtajan ja lukuisten muiden henkilöstöasiantuntijoiden voimin. Ja tämä näkyy. Seuraava Postin henkilöstöpolitiikan rimanalitus tapahtuu maanantaina, kun Posti marssittaa työpaikoille SOL:n kanssa tekemänsä sopimuksen perusteella satoja vuokratyöntekijöitä. Vuokratyöntekijöiden tarkoituksena on opetella Postin työt, jotta he voisivat olla jatkossa rikkomassa mahdollisia työnseisauksia. Edellä kuvatun johdosta PAU päätti tänään asettaa viestinvälitys- ja logistiikka-alan alaiset työt 2.11. alkaen ylityö-, perehdyttämis- ja koulutuskieltoon seuraavasti: niissä työpaikoissa, joihin tulee SOL Oy:n vuokratyöntekijöitä, ei tehdä kyseisen vuorokauden aikana ylitöitä. Vuokratyöntekijöitä ei myöskään perehdytetä tai kouluteta työtehtäviin.
Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusneuvotteluja jatkettiin perjantaina 30.10. Osapuolet eivät löytäneet sopua ja työehtosopimuksen voimassaolo päättyy 31.10.2015. Työehtosopimuksen määräykset jatkavat voimassaoloaan sellaisenaan. Neuvotteluja jatketaan maanantaina 2.11.2015
RSS ATOM