Omistajaohjausministerin ero, pääministerin ero ja maan hallituksen ero – Postin valhe liikkeen luovutuksen perusteluna aiheutti isot yhteiskunnalliset vaikutukset

3.12.2019

Valheella tarkoitan tässä Postin perustelua pakettilajittelijoiden siirrossa Postin tytäryhtiöön Postipalvelut oy:öön. Perusteluna oli kilpailukyvyn saattaminen samalle tasolle kilpailijoihin (Matkahuolto, PostNord, DHL, Schenker jne. ) nähden. Postin mukaan kilpailijoilla on halvempi työehtosopimus kuin Postilla. Tämä ei pitänyt paikkaansa ja se on todistettu mm. edellä mainittujen kilpailijoiden toimesta heidän kerrottuaan noudattamistaan työehtosopimuksista. Tätä ei ole kommentoitu eikä korjattu tuon jälkeen Postin hallituksen eikä Postin johdon toimesta mitenkään. Posti valitsi asiassa hyväksi havaitsemansa tien vaikeiden asioiden tiedottamisessa. Vaietaan ja toivotaan asian unohtuvan.

Media on vienyt alkuperäisen tapahtumasarjan perussyyn taustalle ja oikeastaan unohtanutkin sen. Sen sijaan sitä alkoi kiinnostaa omistajaomistusministerin ja pääministerin rooli ja tietämys tai tietämättömyys tapahtumien kulussa. Seuraukset ovat nyt näkyvissä.

Tapahtunut tahallinen omistajaohjausministerin ja pääministerin harhauttaminen työehtojen halpuuttamisen välttämättömyydestä sai heidät hyväksymään 700 pakettilajittelijan siirron Postipalvelut oy:n työntekijöiksi. Tavoite oli siirtää heidät halvemman työsopimuksen piiriin. Kuten nyt tiedetään, siitä syntyi valtava kohu ja Paun asettama tuotannon työntekijöiden Postilakko ja myöhemmin laajenevat tukilakot. Tämä sai em. ministerit hankalaan tilanteeseen ja peittelemään tekemisiään ja tekemättä jättämisiään.

Uusi Paun työehtosopimus on nyt tehty emoyhtiö Postiin ja Posti palveluihin kiistan alaisille pakettilajittelijoille. Tehtyä liikkeenluovutusta ei peruttu, vaikka pakettilajittelijat tuntuvat olevan väärässä yhtiössä. Vai onko tämä vasta alkua?

 Miksi valheen alkulähteillä oleva Postin hallitus voi jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut? Tietoinen omistajaohjausministerin harhaanjohtaminen kilpailijoiden halvemmista työehtosopimuksista on mielestäni petokseen rinnastettavaa ja erityisen inhottavaksi sen tekee sen seurauksien kohdistaminen omiin työntekijöihin. Onneksi jäi yritykseksi Paun ja sen tukijoina olleiden ammattiliittojen toimilla.

Luottamuksen palauttamista johdon ja työntekijöiden välille tässä tilanteessa huutelee työnantaja. Millään mahtikäskyllä tai postimerkkilahjoilla sitä ei saa, vaan oikeilla teoilla. Luottamus pitää ansaita. Enemmän oikeita tekoja, vähemmän puheita.

Hallitus kaatuu, ministerejä eroaa, mutta mikään ei kosketa Postin johtoa. Joulubonuksetkin lankeaa kohta…

Kari Kettunen, Paun Kuopion osaston jäsen