Ministeri Paateron lääke postilakkoon: Neljä selvityshenkilöä yrittää viikonlopun aikana ratkaista umpisolmun – PAU:n ja Postin pyynnöstä

21.11.2019

Postin ja PAUn työriitaa alkavat perjantaina aamulla selvittää työmarkkinakonkarit Jukka Ahtela, Lasse Laatunen, Lauri Ihalainen ja Ann Selin.

Postin lakkoon haetaan nopeaa ratkaisua. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoi hetki sitten, että Postin työriitaan haetaan ratkaisua erillisten selvityshenkilöiden avulla.

– Pau ja Posti ovat yhdessä pyytäneet selvityshenkilöitä mukaan tueksi tämän tilanteen ratkaisemisessa. He ovat Jukka AhtelaLauri IhalainenLasse Laatunen ja Ann Selin, Paatero sanoi.

Jukka Ahtela toimii sivutoimisen sovittelijana valtakunnansovittelijan toimistossa, Lauri Ihalainen on SAK:n entinen puheenjohtaja, Lasse Laatunen on EK:n entinen työmarkkinajohtaja ja Ann Selin PAMin entinen puheenjohtaja.

Ylen tietojen mukaan selvityshenkilöt aloittavat työnsä huomisaamuna ja ovat varautuneet aluksi kolmen päivän selvitysrupeamaan.

Paateron mukaan he toimivat välittäjinä ja selvityshenkilöinä, mutta heillä ole mitään erityistä virallista mandaattia. Heillä ei ole ainakaan vielä mitään varsinaista aikataulua, mutta Paatero uskoo sen selviävän Postin ja PAUn kesken.

– Tässä on monimutkainen tapaus ja siellä on tilanteita, jotka eivät ole PAUn ja Paltan sopimuksen alaisia, jonka takia on hyvä, että on muitakin tahoja, Paatero perusteli.

Ratkaisua haetaan noin 700 pakettilajittelijan tilanteeseen, jotta heidän työehtonsa eivät heikentyisi.

Postin työntekijät ovat torstaina osoittaneet mieltään työnantajaa vastaan. Valtion omistama Posti siirsi pakettilajittelijat heikompaan työehtosopimukseen. Heidän palkkarakenteensa muuttuisi. Posti luvannut, että heidän ansionsa säilyvät ennallaan reilun kahden vuoden ajan.

Postin työntekijöiden järjestämässä mielenilmauksessa työntekijät vaativat Postin hallituksen erottamista ja sitä, että valtio puuttuu alan työehtojen heikentämiseen.

Omistajaohjausministeri Paateron oli tarkoitus pitää tiedotustilaisuuden eduskunnassa jo heti postilaisten mielenilmauksen päätyttyä. Juuri kun tiedotustilaisuuden oli määrä alkaa, Paateron avustaja kävi toteamassa, että Paateron tilaisuus on lykätty kahdella tunnilla "akuutin lakkotilanteen takia" alkavaksi kello 15.55.

Ennen Paateron lykkääntynyttä tilaisuutta ohi kulkenut pääministeri Antti Rinne (sd.) oli kovin vaitonainen tilanteesta.

– Lakko pitäisi saada loppumaan. Tilanne on valtakunnansovittelijan käsissä, hän sanoi.

Työriita takalukossa

Posti on valtion omistama yhtiö. Työntekijät syyttävät valtiomistajaa lyhytnäköisestä henkilöstöpolitiikasta.

Työriidan sovittelu päättyi keskiviikkona umpikujaan, eikä uutta tapaamista valtakunnansovittelijan kanssa ole sovittu.

Työntekijöiden ja työnantajan välejä kiristää tällä hetkellä eniten 700 pakettilajittelijan siirtäminen halvempaan työehtosopimukseen.

Viime päivinä hämmennystä ovat herättäneet myös omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) lausunnot asiasta. Sirpa Paatero sanoi torstaina MTV:lle(siirryt toiseen palveluun), että hän ei ole ollut sopimassa pakettilajittelijoiden siirtämistä halvempaan työehtosopimukseen. Paatero myös vetosi osapuoliin nopean sovun saavuttamiseksi.

Iltapäivällä Paatero tarkensi tiedotteessaan, että hän oli tietoinen siirtoaikeista mutta varsinaisesta päätöksestä hän kuuli vasta päätöksen jälkeen.

Perusteluna siirrolle on Postin työnantajapuolen mukaan se, että valtionyritys joutuu kilpailemaan muiden yritysten kanssa ja niissä on pienemmät palkat.

 

Mielenosoittajat: Pakettilajittelijoiden tilanne ratkaistava

Mielenosoituksessa paikalla ollut Postin pääluottamusmies Satu Ollikainen kertoi Ylen suorassa lähetyksessä eduskunnan portailta, että torstai-iltapäivän mielenosoituksessa on kyse laajemmasta asiasta kuin päältä päin voi näyttää.

– Kyse tässä mielenosoituksessa on noin 750 pakettilajittelijasta ja heidän työehdoista ja palkan riittävyydestä, mutta jos tämä menee läpi, kyse on tuhansien ja taas tuhansien ihmisten palkoista ja työehdoista, Ollikainen sanoi.

Mielenosoittajillla on mukanaan plakaatteja, joissa lukee muun muassa näin: Sanomme ei tes-shoppailulle! Missä on ahneuden raja? Hävetkää johtajat! Yleislakko tulee – oletko valmis? Johto ulos, paranee tulos.

Samalla mielenosoittajat vaativat omistajaohjausministeri Sirpa Paateroa toimimaan ja Postin hallitusta ulos.

– Ulos, ulos, ulos, kaikuvat mielenosoittajien huudot.

Postilainen mielenosoittaja Jutta Peltonen vaatii myös Paaterolta toimia.

– Paatero saisi lopettaa puheitten pyörtämisen. Paaterohan sanoi syksyllä, että pakettilajittelijat pitäisi saada mukaan meidän työehtosopimukseen.

Jutta Peltosen puoliso Olli Peltonen on niin ikään postilainen ja antaa esimerkin työehtoshoppalun vaikutuksesta toimeentuloon.

– Karkeasti 30 prosenttia palkkaa ja 10 prosenttia lisää työaikaa heikommalla palkalla, Peltonen laskee.

Kankaanpääläinen postilainen Niina Kallioniemi arvelee, että ratkaisu Postin tilanteenseen voisi ratketa helpostikin.

– Tilanne helpottuisi heti, jos pakettijakelijat saataisiin takaisin postilaisten työehtosopimuksen piiriin.

Myös hänestä kyse on tavallaan kokoaan laajemmasta asiasta: on vaara, että työehtoshoppailu vain lisääntyy ellei pakettijakelijoiden tapauksessa oteta pakkia.

Mielenosoittajat vaativat, että "työehtoshoppailun" kielto olisi kirjattava työlakiin. Heitä toistuvasti myös ihmetyttää Postin maksamat valtavat osingot ja se, että tuloksellinen työpaikka aikoo halpuuttaa palkkoja.

Itsekin aikoinan Tukholmassa postia lajittelemassa ollut Helsingin yliopiston professori Heikki Patomäki toi mielenosoittajille satojen kulttuurityöläisten allekirjoittaman tukivetoomuksen.

– Postin on oltava julkinen palvelu ja palkkojen kohdillaan, Patomäki julisti. Hän myös kohdisti huomiota solidaarisuuteen, jota Postin tilanne juuri nyt hänen mukaansa tarvitsee.

– Olemme Postin työntekijöiden puolella, Patomäki lopettaa puheenvuoronsa.

Puheen jälkeen mielenosoittajat siirtyivät lauluvaiheeseen. Pirkanmaan postilaiset lauloivat oman teoksensa Postin tilasta ja perään luikautettiin lastenlaulun sävelin "Täti Paatero" -laulu.

Laulun jälkeen vuorossa oli runonlausuntaa. Pitkässä runomuotoisessa pamfletissa todettiin, että "niin kauan kuin jatkuu työehtoshoppailu, niin kauan jatkuu myös lakkoilu". Runo sai kaikuvat aplodit.

Mielenilmaus päättyi kello 13.55.

https://yle.fi/uutiset/3-11079714