Yhteiset talkoot unohdettu, tuotannon työntekijät kaiken maksumieheksi

20.11.2019

Meille kaikille läheinen valtion omistama osakeyhtiö on lähtenyt ratkaisemaan ongelmiaan oman henkilöstönsä kautta. Tämä ei ole yritysmaailmassa mitenkään tavatonta. Sen sijaan mittakaava ja ratkaisumalli, millä Posti sitä tällä kertaa aikoo tehdä sen sijaan on. 

Monissa yrityksissä on ollut YT-menettelyitä ja parhaillaankin on. Näiden mentyä, toiminta kuitenkin palaa säällisen ajan kuluttua uomiinsa ja toiminta jatkuu tehostettuna. Tästä on tullut hyväksytty toimintatapa ja sitähän Postissa on harrastettu monien vuosien ajan, alkaen postikonttoreiden alasajosta. Viimeaikaisten Postin YT:n onnistumisista voidaan olla montaa eri mieltä. Myöskin niin, että epäonnistumiset niissä on aiheuttaneet resurssipulan takia nykyiset laatuongelmat ja sitä myöten asiakaskadon. Posti on omilla toimillaan nopeuttanut kirje- ja lehtipostin vähenemistä ja nyt sitten ollaan suurissa vaikeuksissa.

Nämä vaikeudet, kumma kyllä ei koske kuin osaa Postista. Tuotanto yritetään laittaa kaiken maksumiehiksi ja hallinto, suunnittelu jne. aikovat olla niin kuin asia ei koskisi ollenkaan heitä. Eurot eivät tule päällikkötason tekemisistä vaan asiakas ne tavalla tai toisella tuo. Työntekijä taas sen palvelun asiakkaalle tuottaa.

Päätelmieni mukaisesti halpuutuksen on nimenomaan koskettava hallintoa eikä jo valmiiksi alempi palkkaisia tuotannon työntekijöitä. Hallinto on liian raskas monine johtaja- ja päällikkötitteleineen. Kaikille ei taida löytyä edes alaisia? Tässä on karsimisen paikka. Jos karsiminen on vaikea tehdä oman väen keskuudessa, niin ainahan sitä varten voi palkata konsultin. Omistajaohjauksen luulisi olevan kiinnostunut ohjaamaan Postia oikealle tielle ja samalla korjaamaan jo tehdyt vääryydet.

Sen sijaan, että Postin johto keskittyy vaikeuttamaan oman tuotantohenkilöstönsä elämää kaikilla mahdollisilla tavoin, sen olisi annettava henkilöstölle ansaitsemansa arvostus sekä maksaa työhön soveltuva palkka. Sloganeita voidaan viljellä vaikka miten paljon, mutta kaiken keskellä olisi hyvä muistaa mistä Postin tulos tulee. Se ei tule Postin hallituksen, johtoryhmän, hallinnon, työsuojelupäälliköiden ym. ”katetoukkien ”tekemisistä vaan asiakkaiden tuomasta rahasta. Tämä on ainoa asia, mikä pitää Postin pinnalla ellei valtio halua ryhtyä maksumieheksi.

Tämän lakon jälkeen asiakaskato tulee olemaan valtava. Ei vähiten sen kohtelun takia, minkä kohteeksi postilaiset ovat joutuneet oman työnantajansa tekemänä. Tätä ei suvaita myöskään asiakkaiden taholta. Postin työntekijöihinsä kohdistuva sortaminen kostautuu asiakkaiden siirtymisenä kilpailijoiden palveluiden käyttäjiksi. Tästä on selvät merkit näkyvissä.

Uhkaava tukilakkojen ja mahdollisesti jopa yleislakon uhka on purettavissa ainoastaan siirtämällä 700 pakettilajittelijaa Paun sopimuksen alle. Tämähän ei edes lisää kustannuksia, koska useasti on kerrottu, että palkat eivät laske. Tämän jälkeen päästään yhteistyössä kehittämään sitä työnantajan esille tuomaa ja heidän mukaansa kaiken ratkaisevaa tuotantopalkkiomallia.

Postin hallitus, johtoryhmä ja Palta: nyt järki käteen ja oman väen sorto on vihdoinkin lopetettava!

Kari Kettunen, Kuopion osaston toimikunnan jäsen