JHL:n tukilakko pysäyttää tavarajunien huollon ja työt ratapihoilla ensi viikolla

12.11.2019

Veturinkuljettajat tekevät päätöksen mahdollisesta lakosta torstaina. Ilmailualan Unioni aikoo puolestaan jatkaa tukitoimiaan niin kauan kuin Postin työntekijät ovat lakossa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ryhtyy ensi viikolla tukilakkoon, jolla halutaan vauhdittaa PAU:n ja Paltan neuvotteluita Postin työehdoista. JHL vastustaa Postin suunnittelemia muutoksia työehtoihin.

JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat tiistaina 19. päivä. Junien kunnossapito on lakossa keskiviikkona 20. päivä. Lakko ei koske matkustajaliikennettä.

Lakko on valtakunnallinen, ja se vaikuttaa JHL:n mukaan merkittävästi rautateiden tavaraliikenteeseen. Käytännössä lakko pysäyttää tavaraliikenteen käsittelyn Suomen ratapihoilla.

Lakon aikana JHL:n jäsenet eivät osallistu rautatielogistiikan ratapihavaihtotöihin ja tukitoimintojen tehtäviin eivätkä VR Kunnossapito Oy:n kaluston kunnossapidon- ja kaluston tuotannon työtehtäviin.

Rautatiealan unioni RAU ry tekee päätöksensä tukilakoista torstaina. RAU:hun kuuluu muun muassa veturinkuljettajia ja liikenneohjaajia.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU aloitti lakon eilen maanantaina. Työnantajapuolta neuvotteluissa edustaa Palvelualojen työnantajat Palta.

Ulkomaanposti ei kulje nyt lentoteitse

Ilmailualan Unioni IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari sanoo, että liitto on valmis jatkamaan tukilakkoaan niin kauan kuin PAU:n jäsenet ovat lakossa.

Alun perin IAU ilmoitti tukilakkonsa kestävän 24. marraskuuta saakka. IAU on lopettanut tukitoimena postin käsittelyn lentokentillä, minkä vuoksi ulkomaanposti ei kulje lentoteitse.

https://yle.fi/uutiset/3-11064066