Postin selitys lakkoaamun oudolle aitaoperaatiolle: ”Matka parkkipaikalta sisätiloihin on huomattavasti aiempaa lyhyempi”

11.11.2019

Postin poikkeustilannejohtaja Jarmo Ainasojan mukaan varhain työntekijöiden lakon alkamisaamuna tehty erikoinen toimenpide Liedon logistiikkakeskuksessa ei liittynyt työtaisteluun.

Postin mukaan Liedossa ennen aamukuutta tehty aidan purkaminen tehtiin vain, jotta työntekijöiden matkaa parkkipaikalta sisätiloihin voitiin lyhentää.

– Logistiikkakeskuksen aitaa on purettu siksi, että matka parkkipaikalta sisätiloihin on uutta kulkureittiä pitkin huomattavasti aiempaa lyhyempi. Kulkureitti on tarkoitettu kaikille työntekijöille, ei ainoastaan vuokratyöntekijöille, Jarmo Ainasoja perustelee sähköpostilla Postin viestinnän kautta välitetyssä vastauksessaan.

Hänen mukaansa vaikka aitaoperaatio tehtiin juuri samana aamuna kun noin 9000 työntekijän lakko alkoi, toimenpiteellä ei ollut kytköstä työtaisteluun. Ainasojan mukaan aamuvarhaiset ovat hetkiä, jolloin huoltohenkilöstöllä on hyvä mahdollisuus operoida sellaisissa kohteissa, missä muuten on vilkasta liikennettä.

Onko tällä jotain tekemistä lakon kanssa?

– Tietääkseni ei ole.

Tehdäänkö tällaista usein?

– Aidan purkaminen on normaali, mutta kuitenkin melko harvinainen toimenpide. Aitaa saatetaan purkaa esimerkiksi tilanteissa, joissa ajojärjestelyt muuttuvat tai oikea portti on rikki.

Kuinka paljon matka lyheni tällä toimenpiteellä?

– Arviolta useita kymmeniä metrejä.

Iltalehti kertoi aiemmin maanantaina Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen väitteistä, että Liedossa leikattiin aitaa aamuvarhaisella, jotta vuokratyöntekijät voivat välttää lakkovahdit. Tilanteesta julkaistiin myös PAU:n välittämä kuva.

Erikoinen rekrytointitilaisuus

PAU:n Nieminen kertoi Iltalehdelle myös perjantaina tapahtuneesta lakkoon liittyvästä välikohtauksesta, jossa Vantaan logistiikkakeskuksessa työskentelevä mies poistettiin vartijan toimesta työpaikaltaan, sen jälkeen kun hän oli ollut jakamassa tietoa lakosta vuokratyöntekijöille. Postin viestinnästä ei suoraan vastata kysymykseen asiasta, vaan vedotaan lakko-ohjeistuksiin.

Kyseinen mies oli tehnyt informointia työaikansa ulkopuolella ja eteistiloissa, ei siis tuotantotiloissa. Mitä vastaatte tähän?

– On erittäin ikävää, että olemme tässä lakkotilanteessa ja tilanne on hyvin vaikea kaikille. Tällaisessa poikkeustilanteessa noudatamme lakko-ohjeistusta ja sovittuja toimintatapoja, Postin viestinnän kirjallisessa vastauksessa todetaan lyhyesti.

Iltalehti kysyi myös Postilta tiistaina Helsingin keskustassa järjestettävästä rekrytointitapahtumasta, jota mainostetaan tilaisuudella tutustua Postin jakelun työpaikkoihin. Tapahtuman mainostekstissä luvataan myös pääsy suoraan työhaastatteluun.

Mistä tilaisuudesta on kyse ja miksi se järjestetään lakon aikana? Onko tilaisuus järjestetty, jotta saadaan lisää työvoimaa lakon ajaksi?

– Rekrytoimme koko ajan uusia työntekijöitä. Pääpaino on nyt sanomalehdenjakajissa, jotka eivät ole lakon piirissä. Sanomalehdenjakajista on jatkuva pula ja siksi rekrytointikin on jatkuvaa. Tila on varattu jo hyvissä ajoin ennen kuin lakosta oli tietoa, Postista kerrotaan.

PAU on myös tuonut vahvasti esille väitteen, että Posti olisi hankkinut vuokratyövoimaa lakkoa varten jo etukäteen. PAU:n Heidi Nieminen kertoi Postin ilmoittaneen luottamusmiehille useaan kertaan lakkoa edeltävinä viikkoina lisätyövoiman käytöstä.

– Posti ei tule ylittämään aikaisemmin edunvalvonnalle ilmoitettua vuokratyön määrää lakon takia. Väliaikaisen ja täydentävän työvoiman käyttö on kaikille logistiikkayhtiöille normaalia toimintaa, Postin viestinnästä todetaan.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/4c91448f-3944-42c1-9534-903d1bcf4ef9