Postin lakkovahti: ”Jos mennään neljän viikon lakkoon, niin silloin pienpalkkaiselle työntekijälle perse aukeaa”

11.11.2019

Työtaistelutoimet kovenivat sunnuntaina, kun PAU ilmoitti lakon venyvän jopa kuukauden mittaiseksi.

Postilakko alkoi maanantaiaamuna eri puolilla Suomea. Iltalehti seurasi lakkopäivän alkua Helsingin Ilmalassa ja Laukaassa.

Laukaassa paikalla oli lakkovahtina kaksi Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n luottamusmiestä, joiden ei tarvinnut hätyytellä lakkorikkureita.

– Ollaan odottavaisin tunnelmin, että päästäisiin jonkinlaiseen neuvotteluratkaisuun tässä tilanteessa, PAU:n Keski-Suomen alueen puheenjohtaja Marko Hytönen kuvaili Iltalehdelle lakkotunnelmia.

Hytösen mielestä valtion pitäisi tulla Postia vastaan siltä vaatimissaan tulostavoitteissa.

– Silloin tämä ratkeaisi aika äkkiä ja ei tarvitse ryhtyä polkemaan pienpalkkaisten työntekijöiden palkkoja vielä alemmaksi mitä ne nyt ovat.

Hytönen haluaa, että valtio tukisi Postin tappiollista kirjeiden jakelutoimintaa.

– Sitä pitäisi tukea, jotta pystyttäisiin hoitamaan peruspalvelu ja viemään kirjeet perille myös maaseudulla. Posti toitottaa, että on kilpailua. Eivät ne toiset yritykset tule tänne maaseudulle jakamaan postia vaan hoitavat sitä kehäkolmosen sisäpuolella ja isoimmissa kaupungeissa, Hytönen kertoo.

PAU ilmoitti sunnuntaina uusista lakoista. PAU:n mukaan uusi lakko alkaa 25. marraskuuta ja päättyy 8. joulukuuta. Kahden viikon lakko voi venyä neljän viikon pituiseksi.

– Koetetaan jouduttaa neuvotteluja, koska joulu on tulossa vastaan ja Posti kiilaa sillä tulostaan paremmaksi. Varmaan työantajallakin on sama motiivi, että saataisiin hommat toimimaan.

Lakkojen syynä on PAU:n ja työnantajajärjestö Paltan välinen työehtosopimuskiista. Sovitteluja jatketaan ensi keskiviikkona 13. marraskuuta.

– Jos mennään neljän viikon lakkoon, niin silloin pienpalkkaiselle työntekijälle perse aukeaa, että on marssittava sossun luukulle katselemaan eväs- ja kinkkurahoja, Hytönen summaa.

”Nyt ei taivuta”

Volume 0%

Katso video

 

Lakkovahtina toimivan Jari Pellikan mukaan Posti rikkoo kansainvälisiä sopimuksia pyrkiessään hankkimaan vuokratyövoimaa lakkoilijoiden tilalle.

Käytännössä lakko alkaa useimmilla lakkoa koskevilla työpaikoilla siten, että yövuorolaiset poistuvat ja aamuvuorolaiset eivät saavu työvuoroonsa.

Helsingin Ilmalassa sijaitsevalla Postin lajittelukeskuksella Iltalehden haastattelussa lakkovahti Jari Pellikka totesi, että työntekijät eivät voi mitenkään hyväksyä työnantajapuolen vaatimuksia.

– Nyt ei taivuta tällaisessa tilanteessa, että palkkoja ja työehtoja käydään muuttamaan. Ei todellakaan.

Panokset kovenivat

Työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU jysäytti sunnuntai-iltana ilmoille kohahduttavan lakkopommin. PAU ilmoitti uudesta työtaistelusta, ennen kuin ensimmäinen oli ehtinyt alkaakaan.

Unioni kertoi viime viikon lopulla, että sen jäsenistö aloittaa kaksi viikkoa kestävän lakon maanantaina. Uusi työtaistelu alkaa heti edellisen lakon päätyttyä eli 25. marraskuuta ja päättyy 8. joulukuuta.

Jos lakkosuunnitelma toteutuu, Posti ei siis kulje kuukauteen. Lakon piirissä on noin 10 000 Postin työntekijää, kuten lajittelijoita, jakajia ja kuljettajia. Lakko johtuu PAU:n ja työnantajajärjestö Paltan välisestä työehtokiistasta. Sovittelut jatkuvat keskiviikkona.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/56fc5a2f-22ad-4e76-a8e1-7a9fcbde9c79