Postin henkilöstövähennykset ovat katastrofi postipalveluille.

17.3.2016

Posti ilmoitti tänään merkittävistä henkilöstövähennyksistä postinjakelussa, myynti- ja asiakaspalvelussa, tuotannon hallinnossa ja konsernitoiminnoissa. Valtionyhtiö vähentää 682 työntekijää ja osa-aikaistaa 198. Tällä tulee olemaan katastrofaalisia seurauksia kansalaisten postipalveluille ja yhtiön tulevaisuudelle.

Postin mukaan irtisanottavien määrä pieneni merkittävästi Uusi polku -ohjelman avulla, joka sinällään on positiivista. Yli 400 postilaisen vapaaehtoinen irtisanoutuminen on kuitenkin osoitus Postin surkeasta henkilöstöpolitiikasta. Työntekijöitä ei ole arvostettu vuosiin, asiakkaista ei välitetä, lakisääteinen jakeluvelvoite ei täyty ja postinjakelun annetaan rapautua. Postit myöhästelevät kymmeniltä tuhansilta postinsaajatalouksilta ja yrityksiltä viikoittain. Keskimäärin 125 000 postinsaajalle ei ole tänä vuonna kyetty jakamaan postia viitenä päivänä viikossa.  

- Olemme todella huolissamme postin palveluiden toteutumisesta jatkossa. Näkemyksemme mukaan postit eivät tule jatkossakaan jaettua normaalisti joka päivä. Pelkäämme myös, että Postille velvoitetut postilain määreet eivät toteudu, toteaa valtakunnallinen pääluottamusmies Juha Torvinen.

Asiakkaat saavat palvella itseään

Postin hallinnosta, myynnistä ja asiakaspalvelusta on vähennetty merkittäviä, työlleen sitoutuneita ammattilaisia lähes vuosittain. Nyt Postin asiakkaat ohjataan palvelemaan digihuumassa itseään, vaikka mitään uusia järjestelmiä ei ole vielä edes olemassa. Valtakunnallinen pääluottamusmies Mirja Sandberg kritisoi voimakkaasti Postin toimia.

- Työnantajan henkilöstöön kohdentuvat irtisanomiset perustuvat joko uudenlaisten tietojärjestelmien kautta haettavaan automatisointiin ja asiakkaiden itsepalveluun ohjaamiseen, tai harkinnanvaraisen tekemisen lopettamiseen. 

Uusien järjestelmien valmistuminen, jolla nyt irtisanottavien henkilöiden tekeminen paikataan, on vasta tulevaisuutta. Varmuutta niiden toimivuudesta ei ole kenelläkään. 

- Toivon totisesti, että Postin johto on käynyt yhdessä läpi muutosten mahdolliset riskit ja vaikutukset. Vastuu tästä on vain ja ainoastaan Postin johdolla, Sandberg muistuttaa.