Panokset kovenevat – Kuljetusliitot valmiita tukitoimiin postialan työriidan taki

9.11.2015

SAK:n kuljetusliitot ovat ilmoittaneet olevansa valmiita tukitoimiin vauhdittaakseen postialan työehtosopimusneuvotteluja. Liittojen hallinnot ovat kokoontuneet tänään. Ovatko liitot esimerkiksi valmiiita pysäyttämään ulkomaanviennin satamissa, on vielä auki.

Kuljetusliitot, kuten Auto- ja kuljetusalan AKT ja Suomen Merimies-Unioni uhkaavat tukitoimilla, jos postialalla ei lopeteta vuokratyövoiman käyttöä työtaistelutoimien yhteydessä. Kuljetusliitot edellyttävät rakentavia neuvotteluja, jotta postialalle saadaan työehtosopimus. Kuljetusalan tukitoimista kertoi Posti- ja logistikka-alan unionin puheenjohtaja Heidi Nieminen. 

Kuljetusliittojen mukaan työnantajaliitto PALTA on antanut jäsenyritykselleen Postille ohjeet palkata satoja vuokratyöntekijöitä murtamaan laillisia työtaistelutoimia. Työntekijöiden ammattiliitto Posti- ja logistikka-alan unionin PAU:n mukaan alalla on ollut laillinen perehdyttämis- ja koulutuskielto 2. marraskuuta alkaen. PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo, että työantaja on palkannut jopa 1000 työntekijää rikkomaan laillista lakkoa ja poistanut työpaikoilta työntekijöitä, jotka ovat kieltäytyneet perehdyttämisestä. Kyseessä on PAU:n mielestä työsulku.

Työnantajien PALTA pitää kaikkia viime viikon ulosmarsseja laittomina, koska niissä ei ole noudatettu kahden viikon ilmoittamisaikaa. PALTA tähdentää edelleen, että SOL:n vuokratyöntekijöiden käyttö on ollut laillista, ja näin on haluttu turvata Postin asiakkaiden palvelut. PALTA vetoaa kansainvälisen työjärjestön ILO:n yleissopimukseen nro 87, joka ei rajoita vuokratyövoiman käyttöä työtaistelutilanteissa. 

Tällä hetkellä ala on sopimuksettomassa tilassa, ja osapuolet tapaavat toisensa huomenna, tiistaina valtakunnansovittelijan Minna Helteen luona sovittelupöydässä kello 10. 

Moni asia hiertää neuvotteluissa

Työnantajia edustavan PALTA:n varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto kuvailee, että neuvotteluissa melkein kaikki on vielä auki. Kuljetusliittojen ilmoitus tukitoimista ei muuta neuvottelujen kulkua.

– Kokonaisuutena ollaan vielä aika alkutekijöissä. Viime viikolla käytiin hyviäkin neuvotteluja monista asioista, mutta mitään merkittävää läpimurtoa ei valitettavasti ole vielä näköpiirissä, sanoo Aarto.    

Aarton mukaan keskeiset asiat, joihin ratkaisua haetaan koskevat palkkausjärjestelmän yksinkertaistamista, työaikajoustojen lisäämistä ja ulkopuolisen työvoiman joustavampaa käyttöä. Aarton mukaan Posti haluaa myös eroon työntekijöiden muutosturvasta, joka on tasoltaan liian kallis ja työntekijöitä passivoiva.

Työnantaja haluaa tarjota tilalle jo käytössä olevaa sopeuttamisjärjestelmää, joka on nimeltään Uusi polku. Järjestelmän piirissä on jo runsaat 1 200 työntekijää.

Muutosturvaan puolestaan on käytetty 44 miljoonaa euroa vuosina 2011–2015. Käytännössä irtisanottavalle työntekijälle on maksettu puolen vuoden irtisanomisajan palkka ja lisäkorvaus, joka vastaa puolen vuoden palkkaa.

PALTA:n mukaan esimerkiksi yötyökorvaus on liian kallis kilpailijoihin verrattuna. Tavoitteena Postissa on maksaa samaa yötyökorvausta sanomalehtien varhaisjakelusta kuin kilpailijat.  Varatoimitusjohtaja Aarto sanoo, että tällä hetkellä se on 30 prosenttia peruspalkasta, kun se kilpailijoilla on 0,65 euroa tunnilta. Tämä on noin 7–8 prosenttia palkasta PALTAN:n mukaan.  

Aarton mukaan ongelma on ollut se, että muutoksen keinoista ei ole päästy edes keskustelemaan ja koko vuokratyövoimaa koskevassa kysymyksessä halutaan ohjata huomio pois itse asiasta.  

"PALTA:lla 17 sivuinen tavoitenippu"

Työntekijöitä edustavan PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen kuvaa tilannetta vaikeaksi.

– Kaukana ollaan. PALTA on pitänyt yhä voimassa koko 17-sivuisen nipun tavoitteita. Hirveästi ei ole viime päivien aikana lähennytty, sanoo Nieminen. 

Vaikeimpina asioina Nieminen pitää työnantajan halua alentaa palkkoja ja muuttaa työehtoja. 

– Silloin kun mennään ihmisten palkkoihin, jotka jo valmiiksi ovat matalat ja haetaan sieltä satojen eurojen leikkauksia, niin se on huomattavan vaikeaa. Samoin se, että työtehtoja lähdetään tekemään suorastaan epäinhimillisiksi vaatimalla ihmisiltä sellaista työsidonnaisuutta, jota ei pysty koskaan ennakoimaan. Päivittäinen työaika voisi olla 4–10 tuntia ja työntekijä ei tietäisi, mikä toteutuu, sanoo Nieminen.

Kova kiista työtaistelutoimista

PAU:n Nieminen kiistää, että viime viikon ulosmarssit olisivat olleet laittomia. Niemisen mukaan on lukuisa määrä tilanteita, jolloin työnantaja on tyhjentänyt työpaikan, kun työntekijä on kieltäytynyt perehdyttämästä vuokratyöntekijöitä ammattiliiton kieltoon vedoten. Tämän jälkeen henkilölle ei ole maksettu palkkaa.

Nieminen katsoo, että kyseessä on sulku, ja asiaa on puitu tänään useiden juristien kanssa. 

– Keskimäärin henkilöillä on perehdyttämistä nollasta kahteen prosenttia,  eli hyvin pieni osa. Päätehtävä jää vielä jäljelle, ja esimerkiksi Malmin jakelussa kaikki tehtävät jäivät tekemättä viime viikolla, kun työnantaja poisti sekä omat että vuokratyöntekijät työpaikalta. Tämä sen jälkeen kun vuokratyöntekijät eivät olleet myöskään valmiita tekemään töitä työnantajan antamalla perehdytyksellä, kertoo Nieminen. 

PAU:n Nieminen kertoo, että muiden kuljetusalan liittojen pyytäminen tueksi on normaali käytäntö, kun jollain alalla on sopimustilanne auki.

– Heti kun kävi selväksi, että Posti etenee toimintatavalla, jossa pyritään rikkomaan laillisia työtaistelutoimia vuokratyövoiman käytöllä, mikä ei ole koskaan aikaisemmin ollut alalla kultturi. Siitä tiedotettiin kuljetusalan- ja muillekin SAK:laisille liitoille, sanoo Nieminen.

Rikkurityövoiman käyttö tuomitaan yhteisessä rintamassa, kertoo Nieminen kuljetusliittojen hallintojen päätöksistä. 

Niemisen mukaan vielä on runsaasti aikaa, että postialalla ei tarvitsisi lähteä minkään tyyppisiin lakkoihin tai muidenkaan liittyä tukemaan niitä. Tukitoimet vaativat ilmoituksen postialan ilmoittamista lakoista.

Toistaiseksi PAU on ilmoittanut monista postinjakelun keskeytyksistä pääkaupunkiseudulla että Uudellamaalla. Esimerkiksi sanomalehdenjakelu keskeytyy pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla 20.11.

Yle uutiset / Stina Brännare