Posti asetti Malmin postinjakajat ja vuokratyöntekijät laittomaan työsulkuun

6.11.2015

Perjantaina 6.11. Posti asetti Helsingissä työsulkuun kaikki Malmin ja Pukinmäen 19 postinjakajaa ja 2 SOL Henkilöstöpalvelut Oy:n vuokratyöntekijää. Alueella on tuhansia kotitalouksia ja paljon yrityksiä, jotka jäävät tämän seurauksena ilman postia. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU pitää työsulkua laittomana ja täysin käsittämättömänä.

PAU asetti maanantaina laillisen koulutus, perehdytys- ja ylityökiellon niille työpaikoille, joihin tulee SOL Oy:n vuokratyövoimaa. Tämän jälkeen Posti on lähettänyt eri puolilla Suomea työntekijöitä yksi kerrallaan kotiin ja estänyt heitä tekemästä työtään. Nyt poistettiin työpaikalta ensimmäistä kertaa kaikki työntekijät. Varsin erikoiseksi toimenpiteen tekee se, että työpaikalta sulutettiin myös vuokratyöntekijät, jotka valtionyhtiö Posti on palkannut murtamaan PAUn laillisia työtaistelutoimenpiteitä.

Posti rikkoo yleispalveluvelvoitetta ja työturvallisuusmääräyksiä

Postilla on postilain mukainen yleispalveluvelvoite, jonka mukaan yleispalveluun kuuluvat kirjeet ja paketit tulee toimittaa asiakkaille viitenä päivänä viikossa. Laittomalla työsululla Posti rikkoo myös yleispalveluvelvoitetta ja pettää tietoisesti asiakkailleen antamia palvelulupauksia. Asiakkaille tärkeät kirjeet, paketit ja aikakauslehdet jäävät jakamatta, kun Posti ei anna työntekijöiden tehdä töitään.

Posti ei noudata omia ohjeita

Malmin ja Pukinmäen jakelussa on kierretty PAUn asettamaa koulutuskieltoa käyttämällä tehtävään SOL Oy:n vuokratyöntekijää, jolla ei ole riittäviä edellytyksiä työntekijöiden perehdyttämiseen. Kouluttajaksi osoitettiin maahanmuuttaja, jolla ei ole alan työkokemusta ja suomenkielen taitoa. Tällaisella menettelyllä Posti ei noudata omia perehdyttämisohjeita, eikä työturvallisuuslain säännöksiä.

Lisätietoja:

Heidi Nieminen, puheenjohtaja, puh. 050 340 3217 Tero Vainikka, luottamusmies, Hki 00700, 00720, postinjakelu, puh. 050 403 7394