PAU:n mediatiedote: Posti johtaa pelolla.

1.11.2015

Suomalaisen ex-puhelinjätti Nokian sanottiin kaatuneen pelolla johtamiseen, työntekijöiden luovuus katosi, kun virheitä ei sallittu ja tehokkuutta maksimoitiin jatkuvien yt-neuvotteluiden kautta. Nokialainen henkilöstöpolitiikka on siirtynyt Postiin henkilöstöjohtajan ja lukuisten muiden henkilöstöasiantuntijoiden voimin. Ja tämä näkyy. Seuraava Postin henkilöstöpolitiikan rimanalitus tapahtuu maanantaina, kun Posti marssittaa työpaikoille SOL:n kanssa tekemänsä sopimuksen perusteella satoja vuokratyöntekijöitä. Vuokratyöntekijöiden tarkoituksena on opetella Postin työt, jotta he voisivat olla jatkossa rikkomassa mahdollisia työnseisauksia. Edellä kuvatun johdosta PAU päätti tänään asettaa viestinvälitys- ja logistiikka-alan alaiset työt 2.11. alkaen ylityö-, perehdyttämis- ja koulutuskieltoon seuraavasti: niissä työpaikoissa, joihin tulee SOL Oy:n vuokratyöntekijöitä, ei tehdä kyseisen vuorokauden aikana ylitöitä. Vuokratyöntekijöitä ei myöskään perehdytetä tai kouluteta työtehtäviin.

Postin henkilöstöjohto on jo valmistellut kirjalliset varoituslaput niitä työntekijöitä varten, jotka eivät suostu perehdyttämään vuokratyöntekijöitä. PAUn ilmoitus ylityö-, perehdyttämis- ja koulutuskiellosta vie pohjan tuolta valmistelulta. Yksittäisiä työntekijöitä ei voi nyt varoittaa tai heille aiheuttaa muitakaan sanktioita perehdyttämisestä kieltäytymisestä, koska järjestöpäätöksistä kantaa vastuun vain järjestö.

 

Posti pelaa härskiä peliä

 

Toimenpiteellään Posti asettaa vuokratyöntekijät täysin kohtuuttomaan tilanteeseen ja pelaa heidän kustannuksellaan härskiä peliä. Postinjakelussa on ollut merkittäviä häiriöitä jo yli puolentoista vuoden ajan, joita Postin johto ei ole halunnut ratkaista. Yli tuhannen määräaikaisen työntekijän työsuhteita ei ole vakinaistettu, vaikka siitä olisi jakelun ongelmiin ollut merkittävää apua.

 

Tässä tilanteessa Posti marssittaa kuitenkin työpaikoille vuokratyövoimaa turvaamaan häiriötöntä toimintaa. Toimenpide on törkeä, jossa käytetään härskisti hyväksi Postin johdon aiheuttamiin ongelmiin syyttömiä, ulkopuolisia vuokratyöntekijöitä. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU korostaa, että sillä ei ole mitään vuokratyöntekijöitä vastaan henkilöinä. Työvoiman tarve pitäisi Postissa hoitaa ensisijaisesti vakinaistamalla Postin omat määräaikaiset työntekijät ja tarjota työtä osa-aikaisille työntekijöille.

 

Valtionyhtiöltä raju leikkauslista

 

Valtionyhtiö Posti tavoittelee tes-neuvotteluissa satojen eurojen leikkausta työntekijöiden kuukausiansioihin ja epäinhimillisiä työvuoroja sekä muutosturvasopimuksen poistamista. Postin tarkoitus on jatkossa hoitaa vain minimiresurssi omalla vakituisella henkilöstöllä ja korvata muu työvoima vuokratyövoimalla. Postin leikkauslista työntekijöiden työehtoihin on luettavissa PAUn verkkosivuilla osoitteessa www.pau.fi.

 

Viestinvälitys- ja logistiikka-alan ja Informaatiologistiikka-alan työehtosopimusneuvottelut päättyivät perjantaina tuloksettomina ja alat siirtyivät sopimuksettomaan tilaan. Neuvottelut PAUn ja työnantajaliitto PALTAn välillä jatkuvat maanantaina 2.11.2015 klo. 16.30. 

 

Lisätietoja:

 

Heidi Nieminen, puheenjohtaja, puh. 050 340 3217
Esko Hietaniemi, liittosihteeri, puh. 0400 467 788