”Posti pyritään jakamaan niin, ettei sama talous ole kahta päivää peräkkäin saamatta postia”

20.10.2015

Postia jää jakamatta jopa päivittäin. Pääluottamusmiehen mukaan se johtuu henkilöstövähennyksistä, työnantajan mukaan yllättävistä sairauspoissaoloista.

Postin jakeluhenkilöstön vähennykset ovat johtaneet siihen, että postia jää jopa päivittäin jakamatta, posti- ja logistiikka-alan unionin Varsinais-Suomen pääluottamusmies Mauri Iljin sanoo.

Postin ohjauskeskuksen johtaja Jarmo Ainasoja myöntää jakeluhäiriöt, mutta kertoo niiden olevan yksittäistapauksia ja johtuvan pääsääntöisesti yllättävistä sairauspoissaoloista.

Emme voi pitää toimipaikoissa ihmisiä odottamassa, tuleeko sairauspoissaoloja vai ei. Reagointi poissaoloihin tapahtuu siinä paikassa ja sillä hetkellä, kun se tapahtuu. Joudumme kiinnittämään päiväkohtaiset työvuoromme useita viikkoja etukäteen, Jarmo Ainasoja sanoo.

Jakeluhäiriö kertautuu helposti, sillä jakamaton posti jaetaan seuraavien päivien jaon yhteydessä. Sekä Iljin että Ainasoja kertovat, että posti pyritään kuitenkin jakamaan niin, ettei sama talous ole kahta päivää peräkkäin saamatta postia.

Postinjakajat kuulevat kunniansa

Saamatta jäänyt posti kirvoittaa herkästi kipakkaa palautetta kansalaisilta. Iljin on huolissaan postinjakajista.

Ne jakajathan siellä ovat puskurina ja saavat kuulla kunniansa jakelureiteillä. Toivottavaa olisi, että valitukset kohdistuisivat viestintävirastoon, joka vahtii jakelutoimintaa, Mauri Iljin linjaa.

Pääluottamusmieheltä heruu kuitenkin ymmärrystä myös esimiehille.

Jakeluesimiehet ovat kahden tulen välissä. Ylhäältä tulee määräyksiä, että täytyy säästää ja yrittää saada työt tehtyä mahdollisimman vähällä väellä. Toisella puolella on sitten tämä jakajien tuska, että kuka jaksaa tehdä ylitöitä määrätöntä määrää ja määräänsä enempää.

Postin ohjauskeskuksen johtaja Jarmo Ainasoja kertoo, että esimiehet saavat tukea, eikä ketään pakoteta tekemään ylitöitä.

On tietysti harmillista, jos osalle esimiehistä on tällainen olo syntynyt. Tokihan esimiehiä tuetaan ihan johtamisjärjestelmän mukaan ja ollaan kyllä auttamassa, jos tämän tyyppisiä tuntemuksia tulee. Aina kannattaa liputtaa oman esimiehen puoleen ja kysyä, voisiko tilannetta purkaa jollakin tavalla, Ainasoja painottaa.

Posti ei tietääkseni poikkea palvelualojen yleisistä ylityömääristä. Ketään ei voi pakottaa ylitöihin. Jos työvuoroon on kiinnitetty liian vähän ihmisiä, niin toki siinä tapauksessa kysytään haluaako joku tehdä ylitöitä, Ainasoja sanoo.

Postin määrä muuttuu

Jakelureittien vähentämistä on perusteltu jaettavan postin määrän vähenemisellä. Mauri Iljinin mukaan postin määrä ei kuitenkaan ole vähentynyt ainakaan niin paljoa, millä henkilöstövähennyksiä perusteltiin.

Kun kyselee jakajilta itseltään, niin eipä niin ole käynyt. Tuntuu siltä, että on meidän talon korkeimmalle johdolle yllätys, etteivät lähetykset olekaan siinä määrin vähentyneet, mitä on uumoiltu ja suunniteltu, Iljin sanoo.

Työnantajan mukaan postin määrä vähenee. Sen lisäksi päiväkohtaiset vaihtelut ovat suuria.

Jokainen huomaa omalla postilaatikollaan, että postin määrä on vähentynyt valtavasti. Esimerkiksi tiistai voi olla sellainen päivä, että postia on niin vähän, ettei yksi sairauspoissaolo näy jakelussa millään tavalla. Päiväkohtainen vaihtelu on kasvamaan päin, mutta yleisesti postin määrä vähenee koko ajan, Jarmo Ainasoja toteaa.

 

Yle Turku / Jarkko S. Laitinen