TES-infoa: Postialan työehtosopimusneuvottelut jatkuivat torstaina.

20.10.2015

Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusneuvotteluja jatkettiin torstaina 15.10. Helsingin Etelärannassa työnantajaliitto PALTAn tiloissa.

PAU on esittänyt neuvottelupöydässä useita työnsisältöä ja työhyvinvointia parantavia esityksiä.

Työnantajapuoli vastaavasti esittää työehtosopimukseen pelkkiä heikennyksiä.

Neuvotteluosapuolet PAU ja PALTA ovat edelleen kaukana toisistaan. Työnantajan neuvottelutavoitteena on muutosturvasopimuksen lopettamisen lisäksi useiden työehtosopimuskirjausten heikentäminen. Työnantaja tavoittelee vaatimuksillaan suoraan palkanalennuksia mm. erilaisia työaikakorvauksia leikkaamalla. Työehtosopimuksen joustavuuden lisäämisellä työnantaja tavoittelee työehtojen heikennyksiä.

Posti antoi viime torstaina kirjallisen varoituksen Lapin alueen pääluottamusmiehelle tämän kerrottua Lapin Kansan toimittajalle postinjakelun ongelmista. Pääluottamusmies toi lehden haastattelussa 7.10. esiin huolen edustamiensa työntekijöiden työssä jaksamisesta ja Postin palvelulupauksista. Tätä ennen hän oli huomauttanut lukuisia kertoja työnantajaansa jakelun ongelmista. PAUn mielestä työnantaja osoittaa syvää harkitsemattomuutta rajoittaessaan pääluottamusmiehen sananvapautta ja esittämällä julkisuudessa perättömiä väitteitä pääluottamusmiehen salassapito- ja lojaliteettivelvollisuuden rikkomisesta yksilöimättä asiaa. Toimien tällä tavalla, työnantaja pyrkii vaikeuttamaan työehtosopimusneuvotteluja entisestään.

Hyvin erikoiselta kuulostaa myös se, että samaan aikaan työnantajaliitto PALTA uhkailee joulun ajan postitoiminnan olevan vaarassa. PAU on ollut koko ajan valmis neuvottelemaan sopimuksen aikaansaamiseksi ennen lokakuun loppua, joten onko työnantajapuoli ajamassa neuvotteluja tarkoituksellisesti ns. sopimuksettomaan tilaan ja työtaisteluihin.

Seuraava neuvotteluaika on keskiviikkona 21.10. Neuvotteluiden välissä tes-alatyöryhmät käyvät tiiviissä aikataulussa taustaneuvotteluita pienemmissä ryhmissä. Tässä tilanteessa on mahdotonta arvioida saavutetaanko neuvottelutulos ennen työrauhavelvoitteen päättymistä 31.10.2015, jonka jälkeen työtaistelutoimenpiteet ovat laillisia.

Informaatiologistiikka-alan neuvotteluita jatkettiin samankaltaisissa asetelmissa kuin Viestinvälitys- ja logistiikka-alan neuvottelujakin on käyty.

PAU tiedottaa jäseniä - yhteystiedot kuntoon!

Huom! Tiedotamme jäseniä työehtosopimusneuvottelutilanteesta aina tarvittaessa. Seuraa myös PAUn verkkosivuja www.pau.fi ja PAUn Facebook-sivua facebook.com/PAUliitto. Käy päivittämässä liiton kotisivuilla kohdassa sähköinen jäsenpalvelu (banneri etusivun oikeassa reunassa) sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi ajan tasalle, että saat aina viimeisimmät tiedotteet.

 

Jussi Saariketo työehtoasiantuntija