"Kiitos!"

19.9.2015

Kiitos teille kaikille työntekijäkollegoilleni, jotka osallistuitte mielenilmaukseen, tai teittepä mitä teittekin, kunnioititte ainakin liittomme pyyntöä pysymällä viime perjantaina poissa työpaikaltanne.

Tiedän, siinä missä tekin, että tuon päivän palkanmenetys kirpaisee varmasti, mutta tiedän myös sen, kuinka paljon tulee kirpaisemaan hallituksen kaavailemat säästötoimenpiteet myös meidän alallamme. Siihen verrattuna ei yhden päivän palkan menetys liene kovin suuri?

Olen pyrkinyt pitäytymään omassa edunvalvontatoimessani erossa politiikasta niin paljon kuin mahdollista. Hoitamaan vaan "oman tonttini parhaani mukaan". Vaikka näin teen jatkossakin, mietin, kuka laatii jatkossa työehtomme? Hallitusko sanelee ylityömme hinnan, sairauslomiemme keston, palkkamme suuruuden? Näin hätäisesti mainitakseni.

"Paikallinen sopiminen" on yksi vänkä sanapari, jota työnantajapuoli EK suurimpana äänitorvenaan toitottanut. Kuka meillä sopisi nämä paikalliset sopimukset? Pääluottamusmies? Luottamusmies? Työntekijä? Sen voi arvata, miten tällaisessa asetelmassa kävisi. Tuskin työntekijä olisi ainakaan voittaja.

Skeptinen olen myös kaavailtua sairauslomapäivämuutosta kohtaan. Uskon, että alallamme ei juurikaan nykyään pidetä "rokuli-päiviä" vaan sairaus on aina todellinen. Työssämme myös muutaman päivän kuumeflunssat ovat vakiovaiva sääolojen vaihdellessa. Maltammeko me jatkossa myös sairastaa kotona sitä aivan aitoa kuumeflunssaa ensimmäisen päivän ollessa karenssilla ja sitä seuraavienkin 2-9 päivän ollessa enää 80% palkallisia?

Tapetilla olleesta lomarahojen puolittamisesta: jos nyt annetaan puolet pois, rohkenen uskoa että yhtä varmaa on, ettei sitä(kään) hyvää enää saada takaisin kuin että pian vietäisiin koko loppuosakin. Palkanalennus se lomarahojen puoliskon katoaminen ainakin minun mielestäni on, eikö vain?

Kun hallitus nyt penää työntekijäpuolelta parempia ehdotuksia säästösuunnitelmansa toteuttamiseksi, ehdotan seuraavaa: työnantaja lopettakoon ylityökorvaukset kokonaan. Ei mitään 25% prosenttia pois vaan kaikki! No, meillähän se tarkoittaisi, ettei ylitöitä kukaan enää haluaisi tehdä, joten vaihtoehtoja jäisi kaksi: joko postia jäisi säännöllisesti jakamatta/käsittelemättä PALJON lähes päivittäin tai työnantaja alkaisi lisätä resurssia oikean tarpeen mukaiseksi.

Toivotan kaikille meille voimia ensi viikon alkuun. Paljon on postia jaettavana ja ylitöiden tekohan on vapaaehtoista, joten siitä vaan kaikki halukkaat tienaamaan perjantain ansionmenetystä takaisin!

 

Miko Haarala

luottamusmies