Itä-Suomen aluejärjestön kannanotto: "Postin omat myymälät säilytettävä"

4.5.2015

Posti- ja logistiikka-alan unionin Itä-Suomen aluejärjestö ry:n kannanotto Myymäläverkoston supistamisaikeeseen

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n Itä-Suomen aluejärjestön ammattiosastot arvostelevat voimakkaasti Postin suunnitelmia ajaa alas perinteinen ja toimiva postikonttoriverkosto. Alueella on Postin omia myymälöitä Varkaudessa, Pieksämäellä, Kuopiossa, Iisalmessa ja Joensuussa. Työntekijöitä näissä paikoissa on yli 30.

Alueen omat postimyymälät ovat kooltaan isompia yksiköitä ja palvelevat ympärillään laajaa aluetta mm. yksityis- ja yritysasiakkaiden lähetysten nouto- ja lähetyspaikkoina sekä myös em. asiakkaiden neuvontapaikkoina. Erityisesti pk-yrityksille Postin oman henkilökunnan ammattitaito ja osaaminen postipalveluissa on erittäin tärkeää.

Myymälöiden lopettaminen vaatisi lukumäärällisesti moninkertaisen asiamiespostien perustamista tai niin kuin nyt halutaan sanoa, kumppanuusyritysten perustamista. Esimerkiksi Kuopion kahden postimyymälän purkaminen aiheuttaisi niiden palvelemille alueille yli kymmenen kumppanuusyrityksen tarpeen. Onko tämä toiminnallisesti tarkoituksenmukaista tai edes taloudellisesti kannattavaa?

Yhtenä perusteena oman työn korvaamista kumppanuusyritysten työnä on kerrottu asiakkaiden tarpeen laajemmille aukioloajoille. Alueen postimyymälät ovat auki 8:00–19:00 Joensuun ja Kuopion keskustan osalta ja 9:00–19:00 Varkauden, Pieksämäen, Iisalmen ja Kuopion Kolmisopen myymälän osalta. Lauantaina auki ovat Kuopion keskustan ja Kolmisopen sekä Joensuun myymälät 10:00–14:00. Sunnuntaiasiointiahan ei myöskään ole Suomen parhaassa työpaikassa Alkossa. Asiakasmäärät ovat jokaisessa myymälässä sellaiset, että ruuhkaa pääsee syntymään muulloinkin kuin jouluna tai ystävänpäivänä. Näiden asiakkaiden siirtyminen kumppanuusyritysten kassajonoihin ei onnistu ilman tuntuvia henkilölisäyksiä.

PAU:n Itä-Suomen aluejärjestö arvostelee voimakkaasti Postin suunnitelmia, joiden seurauksena työnantajaansa sitoutunutta henkilöstöä taas kuritetaan isännän ottein. Myymäläverkostoa on jo aiemmin kohdeltu kaltoin lakkauttamalla pienet postitoimistot 90-luvulta alkaen. Alalta on kadotettu tuhansia työpaikkoja ja loppua ei näy. Valtion omistamalta yritykseltä odottaisi parempaa yhteiskuntavastuuta työllistämisen muodossa. Samalla, kun Posti etsii uutta liiketoimintaa, se vapaaehtoisesti luopuu omasta ydinliiketoiminnastaan.

Vaadimme, että Posti luopuu suunnitelmistaan ja kehittää liiketoimintaansa omissa myymälöissä yhdessä osaavan henkilöstönsä kanssa.

 

 

Posti- ja logistiikka-alan Itä-Suomen Aluejärjestö

 

Pau:n Joensuun automiehet ry

Pau:n Joensuun osasto ry

Pau:n Kuopion automiehet ry

Pau:n Kuopion osasto ry

Pau:n Lieksan osasto ry

Pau:n Pieksämäen osasto ry

Pau:n Pohjois-Karjalan toimihenkilöt ry

Pau:n Pohjois-Savon toimihenkilöt ry

Pau:n Varkauden osasto ry

Pau:n Ylä-Savon osasto ry

 

Timo Peippo, puheenjohtaja

Kari Kettunen, sihteeri