Postin tiedote fysikaalisesta hoidosta ja sen saatavuudesta.

19.3.2015

Posti on julkaissut tiedotteen fysikaalisesta hoidosta ja sen saatavuudesta. Asian tiimoilta on ollut epäselvyyttä, ja tällä tiedotteella työnantaja (Posti) haluaa oikaista väärinkäsityksiä.

Työterveyshuollon toimintamalli fysioterapiahoitoon lähettämisessä

 

Työterveyshuollon kanssa tehtävän yhteistyön tavoite on vähentää erityisesti työhön liittyviä ja työntekoa haittaavia sairauksia ja oireita. Liikuntaelinvaivojen osalta sairaanhoitoa täydentää kuntoutus, jossa fysioterapiahoito on yksi mahdollisuus. Lääkärin tekemän hoitosuunnitelman mukaisesti voidaan hoitoon liittää myös fysioterapiahoitoa, mikäli siitä on odotettavissa hyötyä. Tutkimusten mukaan potilaan omaan harjoitteluun perustuva fysioterapia on yleisimmissä vaivoissa huomattavasti tehokkaampaa kuin passiiviset hoidot, kuten koneelliset hoidot tai hieronta.

Koska monet liikuntaelinvaivat vaikeuttavat työn tekemistä ja oireet voivat voimistua työssä, työnantajan velvollisuus on huolehtia, että työn vaatimukset otetaan sairauksien hoidossa huomioon. Tämän vuoksi on sovittu, että liikuntaelinvaivojen edellyttäessä kuntoutusta, kuten fysioterapiaa, potilas käy työfysioterapeutin vastaanotolla. Tämän tarkoituksena on selvittää työn vaatimusten ja liikuntaelimistön toimintakyvyn välistä epäsuhtaa, jotta työntekijälle voidaan antaa tarvittaessa tarkemmat ohjeet kuntoutusta ja omahoitoa varten. Toisaalta työfysioterapeutilla on myös mahdollisuus miettiä korjaavia toimenpiteitä työympäristön osalta sekä muun kuntoutuksen tarvetta.

Nyt on syntynyt epäselvyyttä yllä mainitun toimintatavan suhteen. Selvyyden vuoksi haluamme painottaa, että työntekijä voi lähetteen saatuaan varata ajan sovitusta fysikaalisesta hoitolaitoksesta välittömästi, vaikka samalle päivälle. Työterveyslääkäri tekee lähetteen samalla myös työfysioterapeutille edellä mainituista syistä. Ajan fysikaaliseen hoitoon voi kuitenkin varata jo ennen käyntiä työfysioterapeutilla.

Olemme pahoillamme syntyneestä väärinkäsityksestä, joka on korjattu palveluntuottajan suuntaan.

 

Lähde: Mika Roos, PAU/ (tiedote Postin julkaisu)