Kansan Uutiset: "PAU vaatii muutosturvasopimukselle jatkoa"

21.10.2014

Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) oli puheenjohtajansa Heidi Niemisen mukaan viime hetkiin asti tulossa mukaan syksyllä 2013 solmittuun kasvu- ja työllisyyssopimukseen.

– Jäimme pois, kun Itella kertoi samaan aikaan tulossa olleista isoista yt-neuvotteluista postin jakeluun ja käsittelyyn.

Liittoneuvotteluissa rahapuoli ei Niemisen mukaan ollut ratkaiseva. Keskitetyn sopimuksen palkankorotukset kelpasivat myös PAU:lle. Rahan sijaan järjestö vaati kunnon muutosturvasopimusta.

– Saimme kokonaisuuden, josta on apua irtisanomistilanteissa. Muutosturva pitää sisällään muun muassa työsuhteen kestoon suhteutetun rahallisen, enimmillään kuuden kuukauden palkkaa vastaavan kertakorvauksen.

Tuhannelle kenkää

Keväällä Itella irtisanoi postinjakelusta 400 työntekijäänsä.

– Saman verran lähti vapaaehtoisesti ja useita satoja määräaikaisuuksia päättyi, Nieminen kertoo.

Myös postin käsittelystä ja varhaisjakelusta irtisanottiin työntekijöitä ja lopetettiin määräaikaisia työsuhteita.

Itella on jatkanut irtisanomisia sen jälkeenkin. Viimeksi toissa viikolla yhtiö antoi potkut 239 hallinnollisissa asiantuntija- ja esimiestehtävissä sekä tuotannon suunnittelu- ja esimiestehtävissä työskenneelle.

Nieminen kertoo, että tänä vuonna on irtisanottu jo yli tuhat työntekijää.

Palta neuvottelee, Itella taustalla

Vaikka Itella potkii PAU:n jäseniä, liitto ei Niemisen mukaan riitele työehtosopimusneuvottelupöydässä suoraan Itellan kanssa.

– Me neuvottelemme työnantajaliitto Paltan kanssa. Siellä on muitakin, mutta huomattavasti Itellaa pienempiä yrityksiä. Itellalla on varmasti vaikutusvaltaa työnantajaliitossa, Nieminen arvelee.

Hän epäilee, että myös Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) vaikutus näkyy neuvotteluissa.

– EK ei halua tällaisia muutosturvasäännöksiä muualle. He pelkäävät, että tällaiset yrityskohtaisesti neuvotellut sopimukset lisäävät painetta vaatia niitä muuallekin.

PAU:n nykyinen työehtosopimus päättyy lokakuun lopussa. Niemisen mukaan raha tuskin aiheuttaa ongelmia näissäkään neuvotteluissa.

– Emme hae muiden sopimuksia ylittäviä palkankorotuksia. Isoin asia on muutosturva, jota haluamme ehdottomasti jatkaa. Tässä tilanteessa ei ole muuta vaihtoehtoa.

Lähde: UP/Mika Peltonen

 

Lue myös: Heidi Nieminen: "Puheenjohtajaksi, kun pyydettiin"