Itella teki sen taas! (Suurien Hutien Ensyklopedia, osa X)

2.6.2014

Itella teki sen taas. Tänään, maanantaina ovat puhelimet soineet osalla kerran jo irtisanottuja työntekijöitä. Hätä ja tuska yleispalveluvelvoitteen hoitamisen suhteen alimitoitetulla henkilöstöresurssilla kävi Itellan perusjakelusta vastaaville päättäjille ylivoimaiseksi ja "luvattuja" korjausliikkeitä ryhdyttiin viimein laittamaan toteen.

Tämä pitäisi ottaa vastaan ilmeisesti talon hyvän tahdon eleenä ja suurta kiitollisuutta tuntien. Silti tässä toiminnassa nousee mieleen tunteita, jotka eivät ole kovinkaan iloisia tai miellyttäviä. Ensinnäkin, ilmoitus tulee muutama päivä ennen ajankohtaa, jolloin suurelta osalta irtisanottuja työntekijöitä irtisanomisaika umpeutuu. Kuten tiedetään, myös muutosturvan maksu peruuntuu, mikäli työntekijän irtisanominen peruuntuu (eikä muutosturvaa siis ole vielä maksettu). Tässä lienee käytetty kylmää matematiikkaa. Voihan ne uudet yt:t polkaista käyntiin sitten jos volyymi vähenee. "Kun volyymi vähenee" lause ei toimi enää!

Irtisanotut työntekijät on vedetty sellaisen henkisen mankelin läpi, ettei kateeksi käy. Ja miten Itella kiittää? Palauttamalla täysin aiheettomasti päätetyn työsuhteen! Kohtuus olisi ollut, että irtisanomisten peruutus olisi toteutettu vasta kun viimeisetkin irtisanomisajat olisivat loppuneet ja jokainen irtisanottu työntekijä olisi saanut muutosturvarahat tililleen!

Kahta asiaa ihmettelen. Ensinnäkin, ihme on, mikäli tämä leikkiminen työntekijöiden työsuhteilla ja sitä kautta epäsuorasti elämillä ei aiheuta toimenpiteitä myös Itellan päättäjätahossa. Nyt tilille tämän teatterin käsikirjoittajat ja sen jälkeen esitys vaihtoon! Paljonko kulutettiin tähän "etupainotteiseen kokeiluun" euroja turhaan? Paljonko hankittiin negatiivistäytteisiä palstamillimetrejä ja esityssekunteja mediassa? Paljonko vaatii, että saavutetaan takaisin kansalaisten ja asiakkaiden menetetty luottamus?

Toinen asia kohdistuu omaan työntekijäpuolen organisaatioon. Nyt toivon liitolta myös näkyvää kannanottoa ja mielellään myös näkyviä tekoja tähän Itellan toimintaan liittyen. Ei vaan voi mennä niin, että tällaiset työnantajan räikeät virheratkaisut voi mennä läpi pelkästään olkaa kohauttamalla.

Viime päivinä on mediassa uutisoitu ihmettelevään sävyyn, kuinka Itella on palkannut määräaikaisiin työsuhteisiin irtisanottuja työntekijöitä. Tässäpä nyt lisää vettä myllyyn: Itella peruu irtisanomisia! Siitä huolimatta osa irtisanotuista työntekijöistä tulee yhä jatkamaan määräaikaisina työntekijöinä hamaan tulevaisuuteen.

Jos tässä kauniiksi lopuksi jotain positiivista (toistaiseksi palautuvien työsuhteiden lisäksi) yrittää etsiä, on pieni mahdollisuus että työvuororakenteita ryhdytään korjaamaan työmäärää vastaavaksi.

 

Miko Haarala, alueluottamusmies