Suomen Kuvalehti 28.5.2014: "Saako jakaja puhua ongelmista mediassa?"

29.5.2014

Työoikeuden professori: Kansalaisilla on oikeus tietää, mitä postissa oikeasti tapahtuu.

Itella toteutti historiansa suurimman muutoksen postinjakelussa huhtikuussa. Itellan oman tiedotteen mukaan postinjakelun taso on pysynyt hyvänä muutoksista huolimatta ja jakeluviiveet ovat kohdistuneet vain 0,2–0,4 prosenttiin koko maan postinsaajista.

Todellisuus ei kuitenkaan ole aivan näin auvoinen.

Päiväpostin jakelu on takkuillut pahasti pääsiäisen jälkeen. Turun Sanomat kertoi tiistaina 27. toukuuta, että Itella on palkannut irtisanottuja työntekijöitään uudestaan määräaikaisilla sopimuksilla.

Ylen Aamu-tv:n uutisissa kerrottiin, että Itella olisi kieltänyt työntekijöitään kommentoimasta postinjakeluun liittyviä ongelmia tiedotusvälineille.

Itellan perusjakelun valtakunnallinen pääluottamusmies Kari Lempinen ei tiedä kiellosta mitään.

”Itse kuulin aamulla televisiosta samaa – minulle ei ainakaan ole ilmoitettu asiasta mitään”, hän sanoo.

”Ymmärrän tietenkin sen, että firmassa yritetään ratkaista ongelmat sen sisällä, eikä tarkkoja tietoja saa antaa esimerkiksi kilpailun vuoksi.”

Ongelma saattaa Lempisen mukaan olla siinä, että suuressa organisaatiossa tieto muuttuu kulkiessaan eteenpäin.

”Tämä on todella huolestuttavaa. Jos tällaisia ongelmia syntyy jatkossa, niin täytyy miettiä organisaatiotason madaltamista.”

Työoikeuden professori Seppo Koskisen mielestä kansalaisilla on oikeus tietää, mitä postissa oikeasti tapahtuu.

Koskisen mukaan työntekijällä on oikeus puhua työstään, jos hän ei liioittele tai tietoisesti pyri vahingoittamaan yritystä.

Pääluottamusmies Kari Lempinen myöntää, että postinjakelu ei ole toiminut moitteettomasti uudistuksen jälkeen. Syy ongelmiin on hänen mukaansa Itellan jakelutyöntekijöiden kohtuuton työmäärä.

”Meidän työntekijät eivät jaksa – jakeluosuus on kasvanut paljon ja työn rasittavuus on kova.”

Lempisen mielestä tilanne pitäisi saada pikaisesti rauhoittumaan, ja paras ratkaisu tilanteen korjaamiseen olisi lisätyöntekijöiden palkkaaminen.

 

lähde: Suomen Kuvalehti/ Arla Mäki