TTT-lehti: Irtisanomiset kova paikka myös työnsä säilyttäneille

1.5.2014

Kun työyhteisöstä irtisanotaan väkeä, muutos koettelee monin tavoin myös niitä, jotka säilyttävät työpaikkansa. 

Taloon jäävien työkuorma kasvaa, jos samat tehtävät vain jaetaan uusiksi. Uusi tiimi tai uudet työtavat vaativat sopeutumista.

Jos henkilöstö epäilee tehtyjen ratkaisujen järkevyyttä, voi ilmapiiriä leimata epäluottamus.

”Esimiehellä on irtisanomisten jälkeen iso tehtävä työrauhan takaamisessa ja uuden suunnan näyttämisessä”, sanoo työpsykologi Tiina Saarelma-Thiel Työterveyslaitoksesta tuoreessa TTT-lehdessä.

Muutokset pitää perustella hyvin. Paitsi tietysti irtisanottujen, myös taloon jäävien kannalta on tärkeää, että irtisanomiset hoidetaan inhimillisesti ja arvostavasti.

”Ne, jotka jäävät työhön, seuraavat hyvin tarkasti, miten irtisanomiset hoidetaan. Ihmisten kohtelu jää mieleen, myös sivusta seurattuna”, muistuttaa Saarelma-Thiel.

"Monesti käy niin, että työntekijä kuulee vasta lähtökahveillaan, kuinka tärkeä hän on ollut."Pelissä on paljon tunteita. Suru työkavereiden menettämisestä vie työtehoa. Takaraivossa on myös pelko siitä, onko itse seuraavalla kerralla lähtevien listalla. Tunteiden käsittelyyn on annettava mahdollisuuksia esimerkiksi yhteisissä keskusteluissa.

Sitoutuminen ja terveys koetuksella

Väen vähentäminen voi nakertaa työntekijöiden sitoutumista. Ne, joilla on hyvät työllistymismahdollisuudet, alkavat katsella ympärilleen jo yt-prosessin aikana.

”Esimiehen tulisi pitää huolta siitä, että ne osaajat, joista halutaan pitää kiinni, tietävät tarpeellisuutensa. Monesti käy niin, että työntekijä kuulee vasta lähtökahveillaan sen, kuinka tärkeä hän on yritykselle ollut”, kertoo Saarelma-Thiel.

Työterveyshuollon työt voivat lisääntyä irtisanomisten myötä. Kunta-alalla tehtyjen tutkimusten mukaan suuret irtisanomiset näkyvät työpaikalle jääneiden terveydessä: tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveysongelmat lisääntyvät, samoin riski jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Työvireen palautumista helpottaa Saarelma-Thielin mukaan se, että työntekijällä on ymmärrys omasta perustehtävästään ja sen merkityksestä. Ja vaikka työhön tulisi uusia elementtejä, tarvitaan myös rutiineja, jotka suojaavat muutoksissa.

 

lähde: http://tyopiste.ttl.fi/Uutiset/Sivut/TTT-lehti_Irtisanomiset_kova_paikka_myos_tyonsa_sailyttaneille.aspx