KAHDEKSANTUHATTA TYÖPAIKKAA!

6.11.2013

Itella julkisti 30.10 näkemyksensä alan kehityksestä ja esitteli tuoreen visionsa. Itella ennusti lähetysmäärien alenevan 50 % vuoteen 2020 mennessä. Toiminta aiotaan säilyttää voitollisena. Tässä tarkoituksessa kuluja leikataan etupainotteisesti kuljetettavien lähetysmäärien ja liikevaihdon alentuessa. Ala on henkilöstövaltainen. Kirje- ja lehtipostin parissa työskentelee arviolta 16.000 työntekijää ja toimihenkilöä. Yrityksen visio tarkoittaa siis 8000 palkansaajan työn loppumista.

Pakettiliikenteen kasvu helpottaa tilannetta, mutta sen työllistävä vaikutus on huomattavasti pienempi kuin kirje- ja lehtijakeluun kaavailtu leikkaus.
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU jakaa Itellan näkemyksen alan tulevaisuudesta. Liitto arvioi myös työpaikkojen vähentyvän merkittävästi.
Itellan visiosta luettavissa oleva luku on kuitenkin tolkuton. Työmäärä ei tule alenemaan samaa tahtia lähetysmäärien laskun kanssa. Postilaki velvoittaa
yrityksen ylläpitämään postiverkkoa nykyisessä laajuudessa lähetysmääristä
riippumatta. Alan tuottavuus tulee väistämättä laskemaan. Työmäärän kannalta on lähes yhdentekevää pudotetaanko postiluukusta yksi vai kolme lähetystä. Itse asiassa työmäärä ei oleellisesti vähene vaikka jaettavaa ei olisi läheskään kaikkiin osoitteisiin. Jakelureitit kun on kuitenkin kuljettava päivittäin päästä päähän.
 

PAU vaatii hallittua henkilöstön vähentämistä työjärjestelyjen sallimissa
rajoissa, työn järjestämistä jatkossakin kokoaikatyöksi nykyisessä laajuudessa
ja konsernia koskevan muutosturvasopimuksen uusimista vastaamaan nykytilannetta. Viimeisimpien talouslukujen valossa näyttää siltä, että valtio-omistajan on valmistauduttava Postilain edellyttämään yleispalvelun kohtuuttomien nettokustannusten korvaamiseen. Aivan kaikkea ei voida repiä postiduunarin selkänahasta.

Esa Vilkuna
puheenjohtaja