Valtionyhtiö Postin toiminta äärimmäisen vastuutonta – lakkauttaa lähes kaikki myymälät ja irtisanoo toimihenkilöitä postipalveluista

16.4.2019

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry 15.4.2019, 15:32

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU tuomitsee jyrkästi Postin suunnitelmat oman myymäläverkon alasajosta. Valtionyhtiö Posti osallistuu taas kerran Suomen kurjistamiseen potkimalla satoja työlleen ja työnantajaansa sitoutuneita postilaisia työttömiksi. Eduskuntavaalit käytiin eilen ja nyt Posti käyttää tilannetta hyväksi törkeimmällä mahdollisella tavalla, koska maassa on toimitusministeristö vailla toimivaltaa ja hallitusneuvottelut ovat vasta tulossa. Tämä on raakaa peliä, jolle pitää saada piste.

 

Posti ilmoitti tänään käynnistävänsä YT-neuvottelut Postin palvelupisteverkostossa eli kaikissa Postin myymälöissä. Irtisanomisuhan alla on myymälöiden 124 työntekijää ja toimihenkilöä.

Vain muutamaa tuntia aiemmin Posti ilmoitti käynnistävänsä YT-neuvottelut Postipalveluiden tuotannon linjaorganisaatiossa ja ohjauskeskuksessa, jossa irtisanomisuhan alla on 120 esimiestä ja toimihenkilöä. Näissä kahdessa erillisessä YT-menettelyssä irtisanomisuhan alla on yhteensä 244 henkilöä.

Henkilöstö otti tiedon myymäläverkoston alasajosta ja esimiesten sekä toimihenkilöiden tulevista irtisanomisista järkyttyneinä vastaan.

- Postin myymäläverkoston osaavia ammattilaisia laitetaan työttömyyskortistoon ja asiakkaille kerrotaan, että palvelut paranevat. Automaatti- ja nettipalvelut, eivät koskaan korvaa ammattilaisen antamaa neuvontaa ja tukea, kun asiakkaalla on tarve löytää ratkaisu lähettämiselle. Tuotannon esimies- ja hallinto-organisaatio on jo pitkään viestittänyt meidän edunvalvojien kautta, että heidän työtaakkansa on kohtuuton, toimihenkilöiden valtakunnallinen pääluottamusmies Mirja Sandberg toteaa.

Myymälöiden lopullinen alasajo heikentää palveluja entisestään

Postin ajoitti myymälöiden lakkauttamisen tarkasti. Eduskuntavaalien tarkastuslaskenta on vasta tulossa, joten valtionyhtiö voi puuhata ihan mitä haluaa. Toimitusministeristöllä ei käytännössä ole toimivaltaa tällaisessa tilanteessa. Näin Posti toimi myös neljä vuotta sitten edellisten vaalien jälkeen, kun noin sadasta myymälästä lakkautettiin valtaosa. Nyt loputkin suljetaan. Postille on jäämässä suunnitelmien mukaan vain kolme omaa myymälää: Helsinkiin, Jyväskylään ja Rovaniemen Napapiirille. Tällä hetkellä myymälöitä on 21.

PAU kysyi mikroyrityksiltä neljä vuotta sitten, kuinka tyytyväisiä ne ovat myymälöiden palveluun. Tuolloin valtaenemmistö (91 %) yrittäjistä olivat tyytyväisiä Postin omassa myymälässä saamaansa palveluun, samoin kuin sen henkilökunnan ammattitaitoon (93 %). Postin omien myymälöiden lopettamisessa puolestaan oli yrittäjien mielestä jo tuolloin riskejä. Kaksi kolmesta vastasi, että neuvonta huononee, palvelu hidastuu tai asiantuntemus ja laatu heikkenevät, jos yrityksen käyttämä Postin oma myymälä lopetettaisiin.

Esimiesten työtaakka kestämätön

Posti on ajanut viime vuosien YT-neuvotteluissa esimiehet kestämättömän työtaakan alle. Vastuualueita on suurennettu ja työmäärä kasvatettu epäinhimilliselle tasolle, josta esimiehet eivät enää voi selviytyä. Tänään ilmoitetut YT-neuvottelut ovat viimeinen niitti.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn mukaan valtion olisi syytä puuttua omistajana Postin johdon tekemisiin. Peli on vihellettävä poikki viimeistään nyt tai maamme postipalvelut romutetaan lopullisesti.

Lisätietoja:

Toimihenkilöiden valtakunnallinen pääluottamusmies Mirja Sandberg, puh: 0400 623 575
Liittosihteeri Esko Hietaniemi, puh. 0400 467 788
Puheenjohtaja Heidi Nieminen, puh. 050 340 3217

 


 

Tietoa julkaisijasta

 

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry on Postin henkilöstöä edustava työntekijä- ja toimihenkilöjärjestö. PAUn jäseniä työskentelee myös muissa jakeluyrityksissä sekä OpusCapitassa ja Ahvenanmaan postissa. PAU on noin 26 000 jäsenellään alansa vahva edunvalvoja, joka ajaa jäsentensä taloudellisia, ammatillisia ja yhteiskunnallisia etuja.