Posti hillitsee jakelukustannusten nousua uudistamalla tiistain jakelua.

7.6.2016

Posti suunnittelee uudistuksia tiistain postinjakeluun. Postimäärän voimakas väheneminen digitalisaation vuoksi edellyttää, että jakelua rytmitetään eri viikonpäiville uudella tavalla jakelukustannusten hillitsemiseksi. Jakelupäivien määrä ei uudistuksessa muutu. Muutoksella ei ole vaikutusta sanomalehtien varhaisjakeluun tai pakettien jakeluun.

Tammikuussa 2017 alkavan palvelumuutoksen myötä tiistaisin jaetaan perusjakelussa nykyiseen tapaan valtaosa sanomalehdistä sekä paketit, pikakirjeet, kansainväliset kirjelähetykset ja laboratoriolähetykset. Sanomalehtien varhaisjakelussa ei tapahdu muutoksia.

Jatkossa tiistaisin ei jaeta aikakauslehtiä, mainoksia, kirjeitä tai ilmaislehtiä, jos kaikki alkuviikon lähetykset on saatu jaettua jo maanantain aikana. Maanantaina postitetut postimerkillä varustetut kirjeet jaetaan pääsääntöisesti keskiviikkona. Lähtevät kirjeet ja paketit otetaan kuljetukseen normaalisti.

Postinsaajille muutos näkyy käytännössä vain vähän, sillä tiistai on perinteisesti päivä, jolloin jaettavaa postia on vähemmän kuin muina päivinä.

- Asiakkaamme ovat edellyttäneet meiltä keinoja, joilla jakelukustannuksia voidaan hillitä. Erityisesti suurille lähettäjäasiakkaille jakelukustannukset ovat tärkeämpi tekijä kuin se, että heidän tuotteitaan jaetaan kaikkina päivinä, kertoo kirjepalveluista vastaava johtaja Kaj Kulp Postista.

Kirjeiden ja lehtien jakelumäärä laskee noin kymmenen prosenttia vuodessa, mikä nostaa lähetysten jakelun yksikkökustannuksia. Kulpin mukaan pelkästään hintoja korottamalla ei voida edetä.

- Vastaamme uudistuksella asiakkaidemme tarpeisiin. Myös muualla Euroopassa postitoimijat käyttävät uudenlaisia jakelutapoja, joilla toimintaa voidaan sopeuttaa väheneviin postivolyymeihin, Kulp sanoo.

Uudistus on postilain mukainen

Monien aikakauslehtien jakelupäivät painottuvat loppuviikkoon, koska viikonloppuna halutaan rentoutua muun muassa aikakauslehtien parissa, ja silloin tehdään myös suuri osa ostopäätöksistä. Laskujen osalta jakelupäivän tarkkuus muutaman päivän sisällä on useimmille postinsaajille riittävä.

Kulpin mukaan uudistus täyttää postilain edellytykset. Postilain mukaan yleispalveluun kuuluvat kirjeet on jaettava siten, että lähetyksistä vähintään 95 prosenttia on perillä viimeistään jättöpäivästä lukien toisena arkipäivänä ja vähintään 98 prosenttia viimeistään kolmantena arkipäivänä.

 

lähde: Posti