Postin jätti-irtisanomiset ovat vakava isku postipalveluille.

26.1.2016

Postin yt-neuvottelut ja massairtisanomiset osuvat kipeästi koko yhteiskuntaan. Samaan aikaan kun maan hallitus vaatii työmarkkinajärjestöiltä kilpailukykyloikkia, valtionyhtiö Posti lisää kurjuutta jätti-irtisanomisilla. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU arvostelee voimakkaasti Postin toimia ja pitää irtisanomisia täysin ylimitoitettuina.

Posti aikoo irtisanoa rajulla kädellä nyt enintään jopa 860 työntekijää. Postin johto näyttää tekevän saman virheen kuin kaksi vuotta sitten. Keväällä 2014 perusjakelussa käytiin ylimitoitetut yt-neuvottelut, joissa irtisanottiin yli 400 työntekijää. Vaikka irtisanotuista yli 200 otettiin myöhemmin takaisin, ei posti tämän jälkeen ole kulkenut ajallaan. Postin omien tilastojen mukaan resurssiongelmien takia jakamatta jääneitä postinjättöpaikkoja on viikkotasolla ja lakoista riippumatta ollut kymmeniä, jopa satojatuhansia.  Tänä vuonna on jatkettu samaan malliin. Viikolla yksi jakamatta jääneitä jättöpaikkoja oli 120 000, viikolla kaksi yli 160 000. Ja nyt ilmoitettiin jättipotkuista.

 – Posti ei ottanut opiksi mitään edellisestä yt-farssista. Nyt ollaan toistamassa samat virheet. Virheen maksajina tulevat olemaan taas postilaiset, niin irtisanotut kuin taloon jäävät, sekä asiakkaat, joiden palvelutasoa heikennetään postilain velvoitteista piittaamatta, sanoo PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Postilain velvoitteista ei välitetä

Neuvotteluiden kohteena on 7600 työntekijää ja toimihenkilöä, joista Posti suunnittelee vähentävänsä yhteensä 860 henkilöä. Yt-neuvottelut koskevat Posti Group Oyj:n, Posti Oy:n ja Posti Kiinteistöt Oy:n organisaatioita Suomessa. Vähennystarve koskee yrityksen ilmoituksen mukaan tuotannossa perusjakelua, koko myynti- ja asiakaspalvelua sekä konsernin ja tuotannon hallintoa. Muutos ei koske Postin muita palveluja kuten sanomalehtien varhaisjakelua, postikeskuksissa ja logistiikkakeskuksissa tehtävää postinlajittelua, paketti-, rahti- ja varastopalveluja tai postin palvelupisteverkostoa (postit, pakettiautomaatit ja noutopisteet).

Posti perustelee irtisanomisia rakennemuutoksella ja viestintäalan digitalisoitumisella sekä postin jakelumäärän vähenemisellä ja asiakastarpeiden muuttumisella.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn mukaan ylimitoitetut henkilöstövähennykset heikentävät entisestään Postin kykyä hoitaa postitoimintaa postilain edellyttämällä tasolla.

Lisätietoja:  

Heidi Nieminen, puheenjohtaja, puh: 050 340 3217,

Esko Hietaniemi, liittosihteeri, puh: 0400 467 788,

Juha Torvinen, valtakunnallinen pääluottamusmies, postityö, puh: 0400 689 369,

Kari Lempinen valtakunnallinen pääluottamusmies, jakelu, puh: 0400 800 657,

Mirja Sandberg, valtakunnallinen pääluottamusmies toimihenkilöt, puh: 0400 623 575