Juha Jaatinen: Työttömyyskassan tehtävät rahanjakoa laajempia

28.1.2015

Maassamme on, jälleen kerran, lytätty ammatillisia järjestöjä lähellä olevia työttömyyskassoja.  Tällä kertaa metelin nostatti viime viikon lopulla Sitran julkaisema poliittinen pamfletti, nimeltään Ansiotuloreformi.

Pamfletti näkee työttömyyskassojen tehtävän aivan liian teknisinä toimijoina. Perinteiset, ammatilliset työttömyyskassat, antavat ja kykenevät antamaan huomattavasti laajempaa ja parempaa palvelua jäsenilleen.

On kapeakatseista supistaa työttömyyskassan tehtävä pelkkään lainmukaiseen rahan ulosmaksamiseen.

Perinteissä ammatillisia järjestöjä lähellä olevat kassat kykenevät toimimaan laaja-alaisena asiantuntijaorganisaationa.

Kun yrityksissä on irtisanomisia tai esimerkiksi lomautuksia työttömyyskassa on jäsenensä osaava turva. Tarvittaessa kassan asiantuntijat ovat läsnä tiedottamassa jäsenilleen, antamassa henkilökohtaista neuvontaa.

Asiantunteva ja taitava asiantuntijaverkko toimii ammatillisia järjestöjä lähellä olevien työttömyyskassojen jäsenten läheisenä, arkisena, päivittäisenä tukiverkkona ja neuvonnan antajana. Nämä henkilöt tuntevat työelämän käytännöt ja sopimukset. Jäsentensä hyväksi.

Kun tasavallassa tehdään sosiaalipoliittista lainsäädäntöä, ovat ammatilliset työttömyyskassat ylivoimaisen asiantunteva jäsentensä edunvalvoja päättäjien suuntaan.

Perinteinen työttömyyskassa ei ole pelkästään vakuutuslaitos, vaan asiantuntijaorganisaatio sekä turva työttömyyden varalle.

Ammattiliittojen lähellä toimivat työttömyyskassat eivät ainoastaan, kerää rahoja jäseniltään, maksa mekaanisesti lainsäätäjien määrittelemää työttömyysetuutta vaan myös auttavat jäsenistöään työttömyyttä ennen ja sen aikana monin tavoin.

Ammatillisten järjestöjen työttömyyskassat eivät ole, itseään markkinoivia, voittoa tuotavia, kylmiä etuuksien jakajia. Ne palvelevat jäseniään lämmöllä, aidosti ja asiantuntevasti.

Juha Jaatinen

puheenjohtaja

Posti- ja logistiikka-alan työttömyyskassa

 

Lähde: Hämeen Kaiku