Posti kokeilee postinjakelussa aivan uutta älylokerikkoa

12.12.2014

Helsingin Kalasatamassa päiväposti, paketit ja ruokaostokset lokerikkoon.

Posti (nykyisin Itella Posti) käynnistää alkuvuodesta 2015 uuden postinjakeluun liittyvän kokeilun Helsingin Kalasataman alueella. Tarkoituksena on asentaa vähintään yhteen alueen asuintaloon älylokerikko, johon asukkaat saavat päiväpostin lisäksi verkkokauppaostoksensa.  Kokeilussa yhdistetään olemassa olevaa teknologiaa ensimmäistä kertaa aivan uudella tavalla.

Verkkopalvelut ja digitalisoituminen muuttavat ihmisten asiointi- ja lukutottumuksia, verkkokauppa muuttaa ostotottumuksia. Ajankäyttö ja liikkuvuus muuttuvat, ja palveluilta odotetaan aikaan tai paikkaan sitoutumatonta joustavuutta. Näistä syistä myös Posti on mukana Forum Viriumin koordinoimassa Fiksu Kalasatama -hankkeessa, joka on ensimmäinen pilottikohde Tekesin Fiksu kaupunki -ohjelmassa.

- Helsingin Kalasatama on uudenlainen urbaani asuinalue, jonka rakentamisessa yksi lähtökohta on arjen sujuvuus. Se on myös meidän perustehtävämme Postissa. Haluamme olla mukana kehittämässä älykästä kaupunkirakentamista ja jalostaa Postin tarjoamia palveluja yhdessä asukkaiden ja muiden toimijoiden kanssa, kertoo johtaja Anu Punola Postista. 

Itella Postin tavoitteena on yhdistää perinteiseen postinjakeluun tämän päivän teknologiaa palvelukokonaisuudeksi, jota asiakkaat postipalveluilta nykyisin odottavat. Asukas saa kaikki tilaamansa tuotteet asuntokohtaiseen lokerikkoon asuintalonsa ala-aulaan. Postin lupaus Kalasataman kokeiluun osallistuville asukkaille on lisää omaa aikaa, kun ostoksiin käytetty aika vähenee.

Kokeiluun osallistuminen on vapaaehtoista ja asukkaiden kanssa sovitaan asiasta vielä erikseen. Kokeilun aikana tehdään osallistujille kyselytutkimus ja kerätään palautetta myös muutoin.

- Muualla maailmassa postilokerikot ovat arkipäivää, me olemme täällä Suomessa erikoisuus kerrostalojen luukkujakelujen osalta. Älylokerikko tällaisena kokoonpanona on tietojemme mukaan ensimmäisiä lajissaan, Anu Punola sanoo.

Älylokerikko tulevaisuudessa ehkä myös haja-asutusalueelle

Uuden postinjakelukokeilun älylokerikkoa testataan nyt tiheään asutulla kaupunkialueella, mutta samalla mietitään sen käytettävyyttä myös haja-asutusalueella.

- Väestö ikääntyy ja yhteiskunta kehittää erilaisia tuetun asumisen ratkaisuja, joilla ikäihmiset voisivat asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Postin älylokerikko voisi olla yksi ratkaisu myös haja-asutusalueella, jossa asiointimatkat myös ruokaostoksille voivat olla pitkät. Älylokerikon käytössä on monia mahdollisuuksia, Anu Punola kertoo.

Ympäristöä ja kustannuksia säästäen

Posti on sitoutunut vahvasti ympäristövastuuseen. Jo nyt kaikki Postin jakelupalvelut ovat hiilineutraaleja Green-palveluja.

- Käytämme Kalasatamassa päästöttömiä tai erittäin vähäpäästöisiä ajoneuvoja ja optimoitua logistiikkaa. Ne vähentävät päästöjä, katujen kuormitusta ja kustannuksia. Älylokerikko-palvelu voi säästää myös kiinteistön rakennus- ja ylläpitokustannuksia, Anu Punola arvioi.

Taustaa Kalasatamasta

Helsinki on aloittanut Fiksu Kalasatama -hankkeen syksyllä 2013. Alueelle valmistuu asuntoja noin 20 000 ihmiselle ja 8 000 työpaikkaa. Uusi urbaani kaupunginosa valmistuu 2030-luvun alkupuolella, tällä hetkellä alueella asuu noin 2 000 asukasta.

Lähde: Forum Virium