Savon Sanomat uutinen 21.5.2014: "Mainosposti ohjeistettiin jättämään jakamatta"

21.5.2014

Jakeluhäiriöt: Itella kamppailee niukentuneiden resurssien kanssa.

Postin jakelussa on eri toimipaikkojen luottamusmiesten mukaan esiintynyt vakavia ongelmia viime viikkoina. Irtisanomisten ja laajentuneiden jakelureittien myötä jakajat ovat jatkuvien ylityöpaineiden alla, mutta halukkuutta ylityön tekemiseen ei ole entiseen tapaan suurten irtisanomisten myötä.

Ihmetystä jakajien keskuudessa on herättänyt Itellan johdon antama ohjeistus viime viikolta, jonka mukaan mainospostia voitaisiin jättää jakamatta määrättynä päivänä.

- Jos osoitteeton eli mainosposti uhkaa muun postin jakoa, määrätylle päivälle tarkoitettuja mainoksia jätetään jakamatta kokonaan tai jaetaan seuraavana päivänä, kertoo Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) Kuopion osaston alueluottamusmies Miko Haarala saadusta ohjeistuksesta.

Myös PAU:n liittosihteeri Heidi Nieminen on saanut yhteydenottoja ohjeistuksesta ja ylitöiden suuresta tarpeesta eri alueilta.

- Joissain paikoissa on ollut ruuhkaa ja kaikkea postia ei ole pystytty jakamaan. Yhteydenottoja on tullut muun muassa pääkaupunkiseudulta, Kuopiosta, Porista, Tampereelta, Turusta, eli käytännössä ympäri Suomea. Etenkin Turusta on tullut useammalta eri alueelta, Nieminen kertoo.

Turun alueen varapääluottamusmies Mauri Iljin kertookin karua kuvaa Turun alueen jakelusta.

- Pahimpina päivinä jopa 10000 taloutta jää jakamatta osoitteellisenkin postin osalta. Ei tämä näin voi jatkua, harmittelee Iljin.

Niemisen mukaan ylitöitä ja uutta ohjeistusta on pidetty liiton puolesta esillä ja maanantaina Itellan johdosta uusi ohjeistus kumottiin.

Itellan palvelutuotantojohtaja Anu Punola kertoo ohjeistuksen olleen väliaikaisjärjestely.

- Viime viikolla oli poikkeuksellisen suuri volyymi, johon emme osanneet varautua ja tällainen ohjeistus osoitteetonta postia kohtaan annettiin, joka tämän viikon maanantaina kumottiin, Punola kertoo.

Punola painottaa, että viivästymisistä tiedotettiin myös mainostajille.

Itellan sisällä kuohuu muutoinkin. Niemisen mukaan Itellan johto puhuu jakajista aliarvioiden ja väheksyen heidän ammattitaitoaan, ja tämä herättää närää jakajien keskuudessa.

- Julkisuudessa johdon tasolta on kommentoitu viime kuukauden viivästymisiä, että jakajat opettelevat uusia reittejä. Ei ammattitaitoisilta jakajilta mene reitin opettelussa päivää tai paria pidempään. Reitit ovat vain liian laajoja, eikä kukaan jaksa jatkuvaa fyysisesti raskasta ylityötä, kritisoi Nieminen ja toivoo Itellan korjaavan resurssivajeen.

Punolan mukaan ratkaisuja mietitään koko ajan. Sitä, palkataanko lisää väkeä töihin, Punola ei osaa sanoa.

- Yhtä ratkaisua tähän ongelmaan ei ole. Tavoitteenamme on pysyä kannattavana yrityksenä ja syksyyn mennessä postin määrä vähenee edelleen, Punola vastaa.

Alueluottamusmies Haarala pitää tilannetta jokseenkin sekavana.

- Tämä on vähän kuin kokeiltaisiin kepillä jäätä. Yhtenä päivänä kokeillaan yhtä ja toisena toista. Kukaan ei oikein taida tietää, miten tilanne ratkaistaan.

 

Savon Sanomat/ Arttu Seppänen 21.5.2014